Mišel Halder posle podijuma na Mostu: Želim da moj brat osvoji TCR Nemačka, a da ja pobedim u ruki kategoriji

Foto: Gruppe C Photography

Osamnaestogodišnja Mišel Halder ušla je u istoriju TCR Nemačka kao prva dama koja je u ovoj seriji došla do pobedničkog postolja.

Svoj trenutak slave pilotesa “kupre” doživela je krajem aprila na Mostu. U poslednji krug druge trke ušla je kao treća, a zatim je Luka Engstler ispred nje napravio ogromnu grešku i usporio, misleći da je takmičenje završeno. Za razliku od njega, Halderova je ostala koncentrisana do kraja, pretekla bavarskog tinejdžera i izborila drugi stepenik podijuma.

Od Mišel je u trci bio brži samo Petr Fulin, ali pošto je on gost u TCR Nemačka i nastupa “transparentan”, njoj je pripala i kvota od 40 pobedničkih bodova s Mosta.

„Bila sam gore na podijumu i osećaj je bio neverovatan. Toliko je mnogo ljudi i vozača došlo da me pohvali, pokazali su poštovanje i čestitali su mi”, seća se Halderova svog najvećeg uspeha u karijeri. „Sve se poklopilo i to je bio jedan baš poseban vikend. Pre svega zato što sam pre tako retko bila u turing automobilu. Sjajan doživljaj i san koji se ispunio.”

Među prvima koji su čestitali bio je njen brat Majk, koji već treću godinu nastupa u TCR Nemačka i ove sezone spada u favorite u šampionskoj borbi.

„Uvek mi daje savete, uostalom ja se trkam u njegovom starom automobilu”, dodaje Mišel. “U njemu Majk poznaje svaki šraf, svaki setap, jednostavno sve. On me podržava gde god je to moguće. Mi se kao porodica uvek držimo zajedno.“

Photo by Juergen Tap

Tako je bilo još u vreme kada se Mišel Halder još trkala u Formuli 4, a isto važi i danas, kada su brat i sestra iz Meskirha (Baden-Virtemberg) konkurenti na stazama na kojima se vozi ADAC TCR Nemačka.

Do idućeg starta nije još mnogo ostalo. Treći takmičarski vikend serije biće održan na Red bul ringu od 8. do 10. juna. Pošto je u Češkoj dokazala da može do podijuma, mlada dama očekuje sezonske trke 5 i 6 bez posebnog opterećenja, jer joj pista nije nepoznata.

„Razume se da ću tamo pokušati da nastavim gde sam na Mostu stala“, kaže ona „Stazu poznajem iz svojih dana u ADAC Formuli 4 i dopada mi se, ali tamo nikad nisam vozila turing automobil.“

Ta činjenica Halderovoj ne umanjuje samopouzdanje, otud i hrabra najava: „Učiniću sve da osvojim Honda ruki čelendž kategoriju.”

Pobednik klase namenjene podmlatku TCR Nemačka na kraju sezone dobija novu “hondu sivik”. U toj klasifikaciji, Mišel ima 19,5 bodova i zauzima treće mesto, ali nije daleko od vodećih Maksa Hesea (23,5 boda) i Luke Vankmilera (21 poen). Njen komentar: „Bilo bi sjajno da Majk osvoji šampionski naslov, a da ja budem najbolja debitantkinja. Dvoje Haldera na vrhu, to bi bilo izvanredno.“

Sklonost ka auto-sportu mlada Nemica otkrila je rano, naravno, prateći ono što radi stariji brat: „Porodično smo često odlazili na kartodrome ili na trkačke piste. Ja doduše na početku nisam vozila, ali sam uvek posmatrala šta radi Majk i kopirala sam ga.”

Mišel je počela sa 11 godina u kartingu, pa je kasnije prešla u jednosede. Sezone 2015. i 2016. provela je u ADAC Formuli 4 u Likvi moli timu Engstler, ne postigavši ništa čime bi mogla da se pohvali. Prošle sezone odvažila se na prelazak u turing disciplinu. Korak se, reklo bi se, isplatio, ali je do njega došlo skoro slučajno, kada je njen brat 2018. prešao u kokpit “honde”. „Majk je tada dobio novi auto i stari je jednostavno stajao u garaži. I, tako smo pomislili – zašto da jednom ne pokušamo”, objasnila je Halderova.

Kada Mišel nije na nekoj od staza, bavi se sportom, fitnesom ili koristi vreme za druženje sa prijateljima. Takođe, školuje se kako bi postala medija dizajner i uskoro je očekuje praktični ispit.

„Uvek se nešto događa i za odmor nemam vremena. Ali, svejedno, auto-sport je moja strast i neverovatno me zabavlja. A sve je, naravno, utoliko lepše ako prođe tako dobro kao nedavno u Mostu.”