Monster “kapri” na Gudvud festivalu brzine

U floti putničkih i trkačkih modela koje Ford dovozi na Gudvud festival brzine, posebnu pažnju zaslužuje legendarni Cakspid “kapri” turbo.

Reč je o modelu s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina XX veka, izvedenom po standardima tadašnje Grupe 5 i osim po uspešnosti, upamćenom i po tome što je bukvalno bljuvao vatru.

Za nemački DRM šampionat turing i sportskih automobila (preteča DPM i kasnije DTM serija), u ime Forda ga je pripremio i izradio tjuner Cakspid (Zakspeed), i to u dve verzije, za Divizije 1 i 2.

Na Gudvud stiže automobil Divizije 2 koji je Klausa Ludviga doveo do titule 1981. godine.

Pokreće ga turboprehranjivani motor od 1,7 litara, za čiju je osnovu uzet Fordov produkcijski Kent agregat zapremine 1.400 kubika.

U prikazanoj verziji, on oslobađa 540 KS i raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 482 Nm.

Ispod karoserije je namenski konstruisana cevasta šasija, a krov i prednja maska jedini su elementi preneti sa serijskog “kaprija”, uz istovetne dimenzije vetrobrana i bočnih stakala.

Automobil koji se pojavljuje na Gudvudu u vlasništvu je Petera Mikea, vlasnika tima Mike motorsport, čiji je sin Štefan bio član Fordove postave u nedavno okončanom Svetskom endurans prvenstvu.

Izlazak hardkor “kaprija” na Gudvud upriličen je povodom proslave pola veka produkcijskog modela. Predstavljen 1969, on je proizvođen tokom 17 godina i za to vreme prodato je 1,9 miliona primeraka.

Na Gudvudu će takođe biti prikazani neki od najbržih Fordovih putničkih i trkačkih automobila: novi “fokus ST” i “mustang šelbi GT500”, takmičar s Le Mana “ford GT”, “ford fijesta WRC”, šampionski Naskar “ford fjužn”, “mustang RTR” drift automobil, pikap “ford rejndžer reptor”, te krosoveri “puma” i “kuga”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*