Monster “mustang” na pol-poziciji za Bathurst 1000

“Ford mustang” Tikford rejsinga u Monster enerdži bojama startovaće s pol-pozicije na Bathurstu 1000, “Velikoj trci” australijskog auto-sporta koja ove sezone zatvara Šampionat superautomobila.

U petak su na Bathurstu vožene grupne kvalifikacije, posle kojih je deset najbržih u subotnjem superpolu određivalo konačne startne pozicije za nedeljno endurans takmičenje.

Automobil sa startnim brojem 6 izborio je idealno startno mesto zahvaljujući superpol krugu Kamerona Votersa izvezenom u vremenu 2:03.559.

Voters ovog vikenda vozi u tandemu sa Vilom Dejvisonom i jedini je danas zabeležio krug ispod dva minuta i četiri sekunde. Njemu je ovo prva pol-pozicija na stazi Maunt panorama, ekipi Tikford šesta.

“Ovo je apsolutno neverovatno, znao sam da auto u sebi ima nešto posebno, ali sam ja morao da sklopim sve u celinu”, izjavio je Voters, treći u generalnom poretku serije. “Ovo je poseban rezultat za sve momke iz Tikforda, zaslužili su ga posle sveg ovog vremena koje provode van kuća. Kako god prođemo sutra, ići ćemo na pivo u nedelju uveče, mada se nadam da će i trka biti dobra.”

“Bilo je apsolutno nestvarno, napravio sam nekoliko malih grešaka, ali se auto jednostavno držao i momci su uradili sjajan posao kada su mi ga takvog spremili!”

Trostruki uzastopni šampion Superautomobila Skot Meklohlin bio je 0.442 sekunde sporiji i pripalo mu je drugo mesto u DJR Penske “mustangu” koji deli sa suvozačem Timom Slejdom.

Samo osam hiljaditih iza Novozelanđanina našao se Čaz Mostert u “holden komodoru” Vokinšo Andreti junajteda. Četvrti je bio Nik Perkat u sestrinskom automobilu Bred Džons rejsinga (+0.688), a petu startnu poziciju obezbedio je Šejn van Gisbergen u Red bul Holden “komodoru” (+0.891), izvezavši krug s nekoliko sitnih grešaka.

Perkat je napravio i najveći proboj u superpolu u odnosu na poziciju od petka, pošto se za ulazak u najbržih deset kvalifikovao kao najsporiji, deseti.

Drugim smerom išao je Tikfordov Li Holdsvort – prvi na sesiji u petak, u subotnjem top 10 superpolu bio je šesti i požalio se na nedostatak prianjanja na prednjoj osovini.

Sedmoplasirani Anton de Paskvale jedini je uveo Erebus “holden” u prvih deset. Pozicije iza njega pripale su Meklohllinovom timskom kolegi Fabijanu Kultardu i još jednom pulenu Tikford rejsinga Džejmsu Kortniju. Kortni se požalio na balans automobila koji po oblačnom i svežem vremenu na Maunt panorami nije bio onaj koji je prvak iz 2010. očekivao.

Sedmostruki šampion serije Džejmi Vinkap stigao je do desetog mesta u drugom Red bul “komodoru”. On je presudnu grešku napravio dve krivine pre kraja svog brzog kruga: točkovi su mu zablokirali i proširio je putanju, a kasnije je objasnio da je potcenio snagu vetra u leđa na čuvenom Konrod pravcu.

Bathurst 1000 trajaće 161 krug, na njemu učestvuje 25 dvočlanih posada i to je silom prilika jedina enduro runda ovogodišnjih Superautomobila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*