Monteiro: Greška u komunikaciji koštala me je trećeg mesta na Suzuki

Teško shvatljiva greška počinjena u poslednjim metrima treće trke na Suzuki lišila je Hondinog asa Tijaga Monteira drugog izlaska na podijum na japanskoj rundi Svetskog kupa turing automobila.

Portugalac je bio u prilici da u nedelju zabeleži reprizu subotnjeg trećeg mesta. Štaviše, Monteiro je na startu trke 3 ugrozio i vlasnika pol-pozicije i kasnijeg pobednika Juana Kristofersona, da bi kasnije odigrao timsku igru za Hondu i propustio Estebana Gerijerija na drugo mesto.

Treći stepenik pobedničkog postolja Tijagu je izmakao jer je mislio da je trka završena iza sigurnosnog automobila i krenuo je ka pitlejnu. Shvativši grešku, pokušao je da se vrati na dotadašnju poziciju, iako su ga dotle već bili prošli Kevin Čekon u “alfi” i Ted Bjerk u “lynk&co03”.

I dalje u režimu iza sigurnosnog vozila, Monteiro je u tom povratku obišao Bjerka, pa je zbog toga kažnjen dodatkom 10 sekundi. U konačnom poretku trke 3 klasikovan je kao petnaesti i pripao mu je samo bod.

Uprkos svemu, Suzuka je bila drugi najuspešniji Tijagov vikend u 2019. i na njoj je osvojio 31 bod (u Vila Realu je upisao četiri više).

“Imali smo nesporazum u radio komunikaciji na kraju treće trke”, ispričao je Monteiro. “Bio sam dekoncentrisan i krenuo sam ka pitlejnu, i dok sam shvatio svoju grešku izgubio sam treće mesto. To je prava šteta, ali smo ovog vikenda pokazali da ponovo imamo tempo i nadam se da možemo da ovako nastavimo do kraja sezone.”

“U trci 2 bio sam šesti, najbolje plasirani vozač “honde”, i to posle odličnog starta, a u trci 3 bio sam najbrži vozač “honde”. Uz sve to, na kvalifikacijama sam osvojio poziciju u prvom startnom redu. Međutim, želim da pomognem Hondi da osvoji ovaj šampionat i zato nisam Estebanu otežao život kada je krenuo da me pretiče. Osvojili smo lepe bodove i dobro smo se pokazali na Hondinoj domaćoj stazi”, zaključio je portugalski as.

Njegov KCMG kolega Atila Taši startovao je deseti u trci 2, ali je već u prvom krugu zadobio udarac i tom prilikom oštećen mu je izduvni sistem. Tašijev “sivik” #9 više nije imao punu snagu, pa je finiš na 24. mestu bio neizbežna posledica.

Mađarski pilot je trku 3 završio kao jedanaesti, ali taj rezultat nije ostao na snazi. U formiranju startne rešetke Taši je pogrešio i nije zauzeo pravilnu startnu poziciju, te mu je dodato pet sekundi na ukupno izvezeno vreme. Da sprint nije završen iza sigurnosnog vozila, on bi i pored toga stigao do nekog boda; ovako, iz Japana se vraća potpuno praznih šaka.

Atila zato kaže da je nedelja  na Suzuki bila težak dan: “U trci 2 sam dobro startovao, ali sam u prvom krugu pogođen. To je oštetilo izduv i tokom ostatka dana više nisam imao punu snagu. Zato mi je bilo nemoguće da se branim na pravcu i tako sam izgubio nekoliko pozicija. Ipak, balans automobila je bio dobar, pogotovu u drugom sektoru.”

“Zaslužili smo jedanaesto mesto u trci 3, ali sam u njoj nažalost kažnjen. Zaboravio sam s koje strane staze se nalazi moja startna pozicija, pa sam vrlo kasno krenuo ka njoj. Zato se i nisam smestio kako treba”, ispričao je Taši, kog je taj previd osudio na 18. mesto u finalnom poretku poslednjeg sprinta japanske WTCR runde.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*