Monteiro: Toliko puta su me izudarali da sam i ja morao da se branim!

Photo Florent Gooden / DPPI

Posle loših pozicija koje su zauzeli na kvalifikacijama na Slovakija ringu u petak, vozači KCMG “hondi” Tijago Monteiro i Atila Taši nisu ni mogli da se nadaju naročitim rezultatima na trkačkom danu WTCR runde u Slovačkoj.

Čuda zaista nije bilo: Tijago je sve tri trke završio kao sedamnaesti, ne tako daleko od poena, ali svaki put bez njih.

Potencijalno obećavajući nastup u prvoj vožnji “sabotirao” je pneumatik koji je ispuštao vazduh, probušen verovatno u prelasku preko neke od krhotina već u prvom krugu.

Vikend je bio težak. Trke su bile pune akcije, baš kao u Mađarskoj, i bilo je mnogo kontakata. Toliko puta su me izudarali u trkama da sam i ja morao da se branim”, kazao je Portugalac i istakao da je kvalifikacioni poraz praktično odredio njegovu sudbinu u slovačkim trkama, što se dogodilo i u Budimpešti.

“Ako uspemo da se kvalifikujemo bliže vrhu, kao što smo učinili u Maroku, možemo da osvojimo dobre poene. Frustrira to što smo u kvalifikacijama bili bliže vrhu nego u Mađarskoj – i to na dužoj stazi – ali budući da su sva vremena toliko slična, nismo se pomerili napred. Nismo milion milja daleko, samo moramo da poboljšamo nekoliko stvari za kvalifikacije i možemo da postignemo bolje rezultate, poručio je Monteiro.

Taši je, s druge strane, odlazio u boks tokom dva od tri nedeljna sprinta. U oba slučaja uzrok je bio isti: mađarski tinejdžer je sletao s piste, a onda bi trava i otpaci prekrivali rešetku ispred hladnjaka, što su mehaničari morali da čiste kako se motor ne bi pregrejao.

Njegov najbolji rezultat bila je 18. pozicija u trci 1.

Nadao sam se boljem, ali stvarnost je takva da se u ovom šampionatu teško napreduje kada se kvalifikujete niže nego što želite”, sumirao je utiske Taši. “Trka 1 je bila OK i uspeo sam dobro da napredujem, sve do ivice poena, ali onda su mi gume otišle i morao sam da stignem do cilja a da više ne napadam.”

“U trkama 2 i 3 prošao sam manje-više identično. Oba puta sam startovao dosta dobro, a onda bih sleteo. U trci 2 sam morao da siđem s piste da bih izbegao kontakt, a u trci 3 su me izgurali. Oba puta su mi kamenje i trava dospeli u hladnjak, pa sam morao da uđem u boks i da ga mehaničari raščiste kako bismo izbegli rizik od pregrevanja. Rezultat je tako otišao… Želim nešto bolje na Zandvortu.

I šef ekipe Dario d’Espozito ukazao je na kvalifikacije kao osnov problema koji muče slabiji klijentski WTCR tim Honde: Naš nedeljni trkački tempo bio je bolji od onog koji smo imali u kvalifikacijama, ali kada startujete s niskih pozicija, to ne vredi mnogo. Videli smo u nedelju da su i Tijago i Atila imali dobru brzinu, ali su i doživeli mnogo kontakata i nisu imali mogućnost da osvajaju poene.”

Italijan je potom kritikovao trenutne standarde vožnje u Svetskom turing kupu: “Zabrinjava me koliko smo kontakata videli u Slovačkoj, to već postaje uobičajeno. Nije na meni da kažem da li bi vozači trebalo da trkama pristupaju razumnije, ili bi zvaničnici morali da budu oštriji u proceni onoga šta je dopušteno, ali svaki automobil u park fermeu imao je oštećenja! Kontakti jesu deo turing trkanja, ali takve prizore ne želimo da gledamo.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 12 =