Monteiro: Ubeđen sam da sam sposoban da u Slovačkoj izvučem maksimum iz “honde”

Prilično neugodna situacija očekuje vozače KCMG “sivika” na slovačkoj rundi Svetskog kupa turing automobila.

Svi piloti Honde, pa i Tijago Monteiro i Atila Taši, voziće sa maksimalnom kompenzacionom težinom od 60 kilograma.

Međutim, oni su za razliku od kolega u automobilima Minih motorsporta, u maloj meri iskoristili prednost u brzini koju je “sivik” ispoljio tokom dve prethodne WTCR runde.

U obračun kompenzacionih težina za Slovakija ring ušli su i Tašijevi i Monteirovi krugovi. Mađar je na domaćem terenu izvezao najbrže krugove za “sivik” u prvoj i drugoj trci vikenda, a u Marakešu je to učinio u sva tri sprinta. Monteiro je u Maroku za “hondu” upisao najbrži kvalilfikacioni i drugi najbrži trkački krug, pa je i on doprineo težinskom opterećenju japanskog automobila.

Kako je Tijago ispričao za naš portal, u Budimpešti je najveći problem KCMG timu predstavljao rad s novim gumama, na kojima nisu dovoljno testirali u predsezoni.

Budu li poboljšali performanse u Slovačkoj, Tijago i Atila mogli bi da se kvalifikuju bolje i u tom slučaju su im veće šanse da izbegnu haos poput onog koji je u sredini kolone vladao na Hungaroringu.

Start u Maroku je obećavao, a onda smo se namučili u Mađarskoj i nismo maksimalno iskoristili potencijal “sivika tajp R TCR”, rezimirao je Monteiro. “Međutim, to je sad iza nas. Znamo gde smo pogrešili i definitivno možemo da iskoristimo te pouke, što će nam pomoći u Slovačkoj.”

“Sviđa mi se Slovakija ring, brz je i izazovan, na njemu sam ranije pobeđivao i ubeđen sam da sam sposoban da iz automobila izvučem sve što se može. Šta će to značiti u smislu rezultata, možemo samo da nagađamo. Razlike između najbržih 20 automobila, pogotovu u drugim kvalifikacijama, gotovo da i ne postoje, otud znamo da nas celog vikenda čekaju žestoke borbe.”

I dok je Tijago sve trke u Budimpešti završavao bez bodova, Taši ih je upisao u sve tri vožnje, među njima i 8 poena za jedno 11. mesto, što mu je najbolji rezultat u tek započetoj WTCR karijeri.

Iako će sa kolegama koje brane čast Honde imati najteži automobil u Slovačkoj, tinejdžer iz Budimpešte uveren je da njegovi rezultati mogu da budu i bolji: Mađarski vikend bio je mnogo bolji od onog u Maroku, tri puta sam osvajao poene i izvezao sam jedan najbrži krug. Zato se radujem Slovačkoj, cilj nam je da tamo nastavimo da se poboljšavamo.”

“Na Slovakija ringu smo testirali nekoliko nedelja pre početka sezone i pronašli smo dobra podešavanja za automobil. Ako nas kompenzaciona težina ne pogodi isuviše, prilično sam uveren da možemo da popravimo kvalifikacione performanse i da to iskoristimo kao odskočnu dasku za trke.”