Mortara pobednik na Lauzicringu, masakr “audija”!

Photo by Hoch Zwei

Edoardo Mortara je ostvario svoju 9. DTM pobedu zahvaljujući odličnoj vožnji i strategiji; trku je završio ispred dva “BMW-a M4 DTM” koja su vozili Timo Glok i Filip Eng, kome je ovo prvi podijum u kategoriji.

Lukas Auer je dobro startovao s pol-pozicije i odmah počeo da se gradi od napada Filipa Enga, koga je izgurao do zida boksa, što je Enga usporilo dovoljno da ga prođe Bruno Spengler, dok je Timo Glok uspeo da pretekne Paskala Verlajna.

Niko Miler se ukopao na startu i Džejmi Grin se zakucao u svog kolegu za volanom “audija RS 5 DTM”, pa je zbog velike količine krhotina na stazu odmah izašlo sigurnosno vozilo.

Grin je izjavio da je bio previše blizu Renea Rasta na samom startu i da nijednog momenta nije mogao da vidi da je ispred aktuelnog šampiona automobil koji nije ni krenuo. “Audi” engleskog trkača ozbiljno je oštećen na prednjem kraju, tako da će tim Rozberg imati mnogo posla kako bi ga pripremio za sutrašnji takmičarski dan.

Leteći start je usledio nakon 15 minuta vožnje iza sigurnosnog automobila. Lukas Auer je kontrolisao situaciju i nastavio suvereno da vodi u trci, koja je ubrzo prekinuta, zbog naizgled minimalnog kontakta između kolega po marki Loika Divala i Renea Rasta. Ipak, njegov rezultat je bio dramatičan: Rastov “audi RS 5 DTM” je poleteo, isprevrtao se nekoliko puta i ostao potpuno raskomadan na travi pored staze.

Pošto je “audi” #33 uklonjen, sigurnosni auto je ponovo poveo kolonu ka još jednom letećem restartu, sa samo dva preostala “audija” na stazi i 20 minuta do kraja.

Photo by Hoch Zwei

Frajns je kažnjen prolaskom kroz pitlejn zbog nepravilnog restarta. Spengler, Eng, Di Resta, Farfus i Rokenfeler su odlučili da odmah obave obavezna stajanja. U sledećem krugu Auer, Verlajn, Vitman i Hunkadelja su takođe izveli obavezan pit stop.

Auer je ostao ispred Spenglera i Enga, dok je Verlajn takđe uspeo da izađe ispred vozača koji su bili u boksu krug ranije, ali je zbog hladnih guma postao lak plen Spengleru, Engu i Di Resti. Glok je sledeći obavio svoje stajanje i uspešno je izašao iz pitlejna ispred Lukasa Auera, dok je Eng pretekao Spenglera.

Glok je u narednom krugu pogrešio u prvoj krivini i tako usporio Auera, pa je Filip Eng pretekao obojicu. Edoardo Mortara je uspeo da se odži na vodećoj poziciji nakon obavljenog pit stopa, ali je Eng uspeo da ga pretekne na 6 i po minuta do kraja trke.

Frajns i Džoel Erikson do tog vremena još nisu bili u boksu i provizorno su držali pozicije 1 i 2. Nakon dva kruga iza Engovog “BMW-a”, Mortara je pametno iskoristo DRS i vratio se na treće mesto u prvoj krivini, a Glok je učinio isto krug kasnije.

Džoel Erikson je sledeći posetio boks i vratio se na stazu na poziciji 13. U poslednjem krugu. Frajns je najpre odslužio kaznu i njegov pitstop je prvu poziciju predao Mortari, koji donosi 14 pobedu Mercedesu na Lauzicringu, ispred Tima Gloka i Filipa Enga. Lukas Auer je dovezao svoj “mercedes-AMG C63 DTM” do četvrtog mesta, ispred Bruna Spenglera.

U poslednjem krugu, Verlajn je pokušao da pretekne Vitmana, ali mu to nije pošlo za rukom, tako da je trku završio kao osmi, iza Pola di Reste i Marka Vitmana. Geri Pafet i Augusto Farfus su kompletirali top 10.

Glok je drugim mestom zadržao lidersku poziciju u generalnom plasmanu sa 62 osvojena poena, ispred Gerija Pafeta sa 45 i Edoarda Mortare sa 37 bodova.

Kvalifikacije za drugu DTM trku u Brandenburgu voze se sutra u 11:20, a trka u 13:30.