Motorland Aragon na WTCR kalendaru od 2020?

Španski autodrom Motorland Aragon pregovara sa promoterom Svetskog kupa turing automobila kako bi dobio mesto na WTCR kalendaru počev od 2020. godine.

Prema izveštajima lokalnih španskih medija, promoter piste u blizini Alkanjisa već je postigao sporazum sa Eurosportom i prve WTCR trke ugostiće 2020, a zatim i u naredne četiri sezone.

Španija je poslednji put bila domaćin Svetskog turing šampionata 2012. godine, kada je voženo na autodromu Rikardo Tormo u Valensiji. Motorland Aragon uglavnom je poznat po motociklističkim takmičenjima, bio je i redovan na rasporedu Svetske Reno serije, a automobili svetske turing kategorije tu se nikada nisu trkali.

Za budući petogodišnji dolazak jedne FIA svetske serije, kakav je WTCR, Motorland je navodno spreman da plati 2,5 miliona evra. Prisustvo brenda Kupra u prvenstvu treba da je najveći podsticaj Špancima da uđu u ovaj poduhvat.

Naravno, postojanje Svetskog kupa turing automobila i posle 2019. preduslov je da se opisani plan ostvari. Dvogodišnji ugovor između vlasnika TCR koncepta Marčela Lotija i Eurosporta ističe krajem 2019, a novi još nije potpisan. Direktor WTCR Fransoa Ribeiro u više navrata je govorio kako bi bilo glupo da se saradnja ne produži, s obzirom na uspeh šampionata među timovima i proizvođačima.

WTCR i ove godine ima deset takmičarskih vikenda i 30 trka i kalendar 2020. ne bi bio proširen zbog Aragona, već bi španski autodrom tu dospeo umesto neke od postojećih evropskih staza.

Pretpostavka je da će zbog toga iz igre otpasti Slovačka, jer sve ostale runde na Starom kontinentu imaju strateški značaj, bilo zbog prisustva lokalnih vozača (Mađarska), partnerstva sa drugim manifestacijama i trkama (Džambo trkački dani u Holandiji, 24 sata Nirburgringa u Nemačkoj), ili zato što su masovno posećene (Vila Real u Portugalu).

Značajnu ulogu igraju i rentabilnost organizacije i gledanost. Maroko teško da bi bio odbačen i zbog postojanja lokalnog vozača, i zbog činjenice da je u pitanju jedina afrička WTCR runda. Smatra se da su i azijske piste “cementirale” svoje pozicije na kalendaru, pre svega zbog automobilskog tržišta značajnog svim angažovanim proizvođačima.