Može li “mustang” odmah da pobeđuje? DJR tim Penske oprezan u prognozama

Na prezentaciji “ford mustanga DJR tima Penske, predstavnike australijskih medija zanimalo je kada će novi izazivč “plavog ovala” moći da pobeđuje u šampionatu Superautomobila i može li se to dogoditi već na prvoj rundi serije, na ulicama Adelejda.

Tradicionalni okršaj Forda i Holdena nastaviće se i u ovoj sezoni (jasno, prisutan je i privatni Nisan), a ulogu perjanice “plavog ovala” preuzeo je novi “mustang”, naslednik šampionskog “falkona”. Priče o pridošlici zaokupile su najveću pažnju medija u međusezoni, a sad se približava vreme pravih provera njegovih kvaliteta..

Za DJR tim Penske u igri je u najmanju ruku vozačka titula, koju je na poslednjem trkačkom vikendu 2018. izborio Novozelanđanin Skot Mekloflin.

Šef tima Rajan Stori upozorava da bi moglo da bude potrebno vreme da ekipa u potpunosti upozna novu tehniku i njome ovlada, mada ne isključuje mogućnost da se “mustang” proslavi već na debiju u Adelejdu.

“Mislim da moramo da budemo realni i da kontrolišemo naša očekivanja,” rekao je Stori.

“Automobil je nov, očigledno je da ima novi oblik, prešli smo sa četvora na dvoja vrata. Dakle, biće nam izazov da shvatimo njegovu aerodinamiku i šta mu je potrebno da bi funkcionisao, šta treba da radimo s podešavanjima kako bismo osigurali da budemo u pravom opsegu parametara.”

“Biće nam potrebno neko vreme da razumemo automobil i da iz njega izvučemo maksimum. Međutim, naša očekivanja ne razlikuju se od prošlogodišnjih – izlazimo na staze da bismo osvajali trke. Znamo da se suočavamo sa prilično moćnom i sa izuzetnom konkurencijom, ali moramo da nastavimo da se trudimo, da podižemo standarde i nastavimo sa uspesima. U našem slučaju, sve se vrti oko toga.”

“Svakako ne bih nikada isključio mogućnost da pobedimo u Adelejdu, ali mislim da moramo da budemo realni i uzmemo u obzir gde se nalazimo i sa čime se suočavamo.”

“Ne krećemo s ogromnim ambicijama od prvog trenutka, ali na period od cele godine, nadamo se da ćemo pobeđivati i da ćemo biti uspešni.”

Branilac naslova Mekloflin veruje da će detaljniju prognozu o eventualnim pobedničkim kapacitetima “mustanga” moći da da tek posle predsezonskog testa, zakazanog za četvrtak na Filip Ajlendu.

“Idem u Adelejd sa željom da pobedim i ne mislim da je to nerealno,” najavio je šampion Superautomobila. “Idemo na otvaranje sezone i pokušaćemo da izvučemo maksimum iz situacije u kojoj smo.”

“Ako posle testa na Filip Ajlendu osećaj u automobilu bude dobar i sličan onom u “falkonu”, ja ću otići u Adelejd s ubeđenjem da bismo mogli da imamo dobru priliku. Prethodnih godina smo tamo bili brzi. Ali, ovog puta to nećemo zvanično znati sve do četvrtka na Filip Ajlendu.”

“Mustang” superautomobil je siluetni model, čiji su paneli razvučeni preko standardne, propisima definisane šasije. Zato njegove proporcije ne odgovaraju onim koje poseduje serijska verzija Fordovog muskuloznog kupea, što navijače najblaže rečeno ljuti. U najveće zamerke spadaju “sužena” maska, viša linija krova i ogromno zadnje krilo.

Fabijan Kultard, drugi vozač DJR tima Penske ne nalazi ništa loše u tom kolosalnom zadnjem krilu. Štaviše, smatra ga podesnim za svoj vozački stil, jer je ono deo aeropaketa koji će mu više odgovarati.

“Osećao sam da nam je 2018. bilo potrebno nešto više aerodinamičkog potiska i brzine na pravcu”, objasnio je Kultard, koji je prošlu godinu zvršio kao deveti u generalnom, a ugovor s ekipom ističe mu krajem ove sezone.

“Morali smo da vozimo u konfiguraciji s manjim aeropotiskom da bismo bil konkurentni na pravcu i to mi je prošle godine verovatno najviše smetalo. Skot može s tim da izađe na kraj, njegovom stilu to odgovara, ali mom ne. Zato se nadam da će ovaj auto i njegov aero paket biti korak u pravom smeru.”

DJR Penske “fordovi” izaći će na stazu 14. februara na testu na Filip Ajlendu, a prvi takmičarski vikend najvažnije serije u Australiji počinje 28. februara u Adelejdu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =