Murdževski: Daćemo sve od sebe da Volvo iz Kine ode kao vodeći u dve WTCC kategorije

Posle tri meseca pauze, WTCC se vraća u akciju narednog vikenda na kineskoj stazi Ningbo.

Polstar Cijan rejsing odlučan je u namerama da osvoji i vozačku i proizvođačku titulu u svojoj drugoj WTCC sezoni. Ted Bjerk je trenutno drugi u generalnom plasmanu, a za vodećim Tijagom Monteirom zaostaje 12 poena. U poretku proizvođača zaostatak za Hondom je svega osam bodova.

“Ovog vikenda imamo samo jedan cilj. Ponovo ću pokušati da pobedim. U mnogo smo boljoj poziciji nego prošle godine u Kini, kad sam prvi put trijumfovao. Auto nikad nije bio bolji, a konkurenti za titulu godinama nisu bili ovako bodovno blizu. Mislim da će nas teško pobeđivati do kraja sezone”, rekao je Ted Bjerk.

Njegov timski kolega Niki Katsburg je na petoj poziciji, a njegov zaostatak za WTCC liderom iznosi 41 poen.

“Pripremali smo se koliko god smo mogli mogao za finiš sezone i osećam se samouvereno. Zaostao sam u odnosu na vodeće zbog baksuznih eksplozija guma na argentinskom trkačkom vikendu. Ipak, rano je predviđati pobednika, jer smo svi veoma blizu, pa se trkamo s ambicijom da pobeđujemo i osvajamo što je moguće više poena”, ispričao je Katsburg.

Volvou je Kina domaća WTCC runda, u Šangaju je 2016. zabeležio i svoju prvu pobedu, ali se ove sezone serija seli na novi autodrom Ningbo i to je prelazak sa vrlo brze na tehnički prohtevniju pistu.

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

O tom izazovu govori treći član švedske ekipe, Nestor Đirolami, koji nije u borbi za titulu, ali može doprineti timskom rezultatu.

“Nova staza je mnogo drugačija, a kako tamo ranije nismo vozili, biće to veliki izazov. Dosad smo se dobro adaptirali na nove staze, a uz pripremu u letnjoj pauzi definitivno mislim da smo u dobroj poziciji. Kako su nam ostala još četiri trkačka vikenda, od vitalnog je značaja da radimo zajedno kao ekipa, a znam da imamo sve što je potrebno da potučemo rivale”, kazao je Bebu.

Polstar Cijan rejsing do sada je u 2017. osvojio tri pobede, devet podijuma, 19 puta je završio trke u prvih pet uz pet najbržih krugova i dve pol-pozicije. Prvih pet vozača na tabeli u generalnom plasmanu deli svega 41 poena, a do kraja je moguće osvojiti 240. Taj podatak govori da će ovo posle mnogo godina biti veoma neizvesna borba.

“Posle onoga što izgleda kao najduža letnja pauza ikada, željni smo da se vratimo na stazu gde je borba za svetsku titulu širom otvorena”, rekao je Aleksandar Murdževski, šef sportskog odeljenja Polstara. “Trke u Kini su za nas veoma posebne. Kako je naša matična kompanija smeštena u Kini, mi tu zemlju smatramo drugim domom i imamo i bazu navijača koja je sve veća iz godine u godinu kako se tamo trkamo. Ulazimo u ovaj vikend s ciljem da iz Kine odemo kao vodeći u obe kategorije, vozačkoj i proizvođačkoj.”