Murdževski: Makau je jedna od legendarnih trka i svako želi da je osvoji

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Svetski šampionat turing automobila ulazi u samu završnicu, a karavan stiže na najizazovniju stazu na svetu, na ulice Makaua.

Polstar Cijan rejsing dolazi na pistu Makau Guja sa prednošću u odnosu na rivale. Njegov as Ted Bjerk dva vikenda pre kraja sezone vodi u poretku vozača sa 16,5 poena ispred Hondinog Norberta Mihelisa.

“Makau je najveći izazov u sezoni. To je pretposlednja runda u sezoni, a ja nikad tamo nisam vozio. Ja sam onaj koga progone, ali ću to iskoristiti kao pozitivno za mene. Tamo sam gde sam želeo da budem, na čelu kolone, i u najjačoj smo poziciji dosad sa unapređenjima na automobilu. Osećam se samouvereno, ali naravno da celog vikenda treba da pazimo i ne pravimo greške. Posledice grešaka u Makauu mogu da budu značajne”, rekao je Ted Bjerk.

Šveđanin nije jedini Volvo pulen u borbi za titulu, jer njegov timski kolega Niki Katsburg na tabeli zaostaje samo 19 poena. Holanđanin se dobro pokazao u Japanu, gde je završio na podijumu. Uz to, on je jedini od svih vozača “volvoa S60” koji ima ranije iskustvo u Makauu.

“Cilj svih u Polstar Cijan rejsingu, pa i moj i Tedov, jeste da osvojimo obe trke kao ekipa, pa su svi naši planovi vezani za to. Iako su preostala još samo dva vikenda do kraja, mi se trkamo za još 120 poena, a prva sedmorica su u rasponu od 49 bodova. Mi smo u odličnoj poziciji, ali je sve tesno i neizvesno u poslednjim trkama. Nadam se da ću ovog vikenda biti na podijumu, jer imam prednost da sam se ranije tu trkao”, kazao je Katsburg.

Photo Francois Flamand / DPPI.

Treći vozač švedske ekipe Nestor Đirolami vratio se u formu i u poslednja dva trkačka vikenda zabeležio je pobedu, pol-poziciju i podijum.

“Veoma sam zadovoljan napretkom i rezultatima sa poslednja dva vikenda, pa mi je ambicija da tako nastavim i u preostala dva. To je veoma važno i u našoj borbi za konstruktorsku titulu. Ja sam predaleko od vozačkog naslova, ali su nam potrebni poeni za proizvođački. Žestoko ću se boriti kako bih nastavio da dajem doprinos, cilj je da nastavimo da vodimo u obe konkurencije”, ispričao je Đirolami.

Makau ne prašta greške, a ta činjenica u završnici sezone postaje još važnija, ističe šef sportskog odeljenja Polstara Aleksandar Murdževski.

“To je jedna od legendarnih trka u svetu auto-sporta i svako želi da je osvoji. Pred nama je težak zadatak, jer se nismo trkali u Makauu od 2011. godine, a bićemo najteži na stazi sa 80 kg balasta. Međutim, naše paket je na svom najvišem nivou od početka sezone i naša ambicija je ista kao i uvek – da odemo sa trkačkog vikenda sa što je moguće većim bodovnim ulovom i zadržanim vođstvom u oba poretka”, dodao je Murdževski.