Murdževski: U Volvou sve radimo pod istim krovom, u Hondi govore 15 jezika i niko nikog ne razume

Photo Francois Flamand / DPPI

Šef sporta u Volvo premijum brendu Polstar, Aleksandar Murdževski, istakao je kako je organizacija njegovog tima bila ključna u osvajanju duple WTCC krune i uporedio ju je sa onom koja je vladala u suparničkoj ekipi Honde.

Na poslednjoj rundi poslednje sezone Svetskog turing prvenstva fabrički pilot Volvoa Ted Bjerk okitio se naslovom šampiona, a švedska kuća je konačno nadmašila Hondu u poretku konstruktora.

Volvo se u WTCC vratio 2016. i ovogodišnji trijumfalni napad na proizvođačku titulu bio mu je drugi u TC1 epohi. S druge strane, Honda je 2017. vodila i četvrtu TC1 kampanju, koju je, kao i prethodne tri, okončala porazom.

Tim koji je stigao do WTCC naslova počeo je život kao Fleš inženjering 1996. godine, od početka radeći u tesnoj vezi s Volvoom. Tu ekipu je 2004. kupio Kristijan Dal i godinu dana kasnije preimenovao ju je u Polstar.

Polstar se potom preselio u Geteborg, da bi 2009. postao partner Volvoa u stvaranju performantnih vozila. Tokom 2015. kompanija Volvo automobili otkupila je ovu organizaciju i nad njom preuzela potpunu kontrolu. Kristijan Dal je svoj tim nazvao Cijan rejsing i on je u WTCC projektu bio partner potpuno fabričkog Polstara – otud i puno ime te ekipe.

Francois Flamand / DPPI

Sve zvuči kao korporativni rebus, ali se pokazalo da funkcioniše i da je toliko blisko povezano da se spolja ne da reći gde prestaje jedan, a gde počinje drugi entitet.

S druge strane, WTCC kampanja Honde plod je saradnje Japana i Evrope. Operativu je izvodio italijanski JAS motorsport, ujedno i konstruktor “sivika”. Motori su razvijani u Hondinom japanskom centru za istraživanje i razvoj, a tjunirani su u Mugen radionici u Milton Kinsu.

Previše komplikovano, smatra Murdževski i kaže: “Razlog zbog kog smo mi osvojili titule najradije bih video u činjenici da smo imali sve pod istim krovom.”

“Vilijamu de Brakeleru (šef evropskog Honda motorsporta) motore izrađuju u Japanu, prerađuju ih u Velikoj Britaniji, a onda italijanski tim izvodi šasije. Veliki broj inženjera dolazi na trke, oni govore 15 jezika i niko ništa ne razume.”

“To je naša snaga – sve je pod istim krovom. Niko ni u koga ne može da uperi prst, svi nastavljaju sa svojim poslom.”

“Mi smo želeli ekskluzivno partnerstvo, ne druge proizvođače, ne klijente. Hteli smo da što više ličimo na industrijski sistem, tako da smo za trkački auto mogli da pokupite znanje bilo kog raspoloživog stručnjaka iz istraživanja i razvoja, ali da se držimo dalje od sistema koji nisu zaista projektovani za razvoj trkačkog automobila.”

“To smo ove godine i pokazali i to je bio jedan od glavnih faktora koji je doprineo našem uspehu.”

Činjenica da je Volvo angažovao i Ivana Milera i Rona Hartvelta, svojevremeno šefa “ševrolet kruz” projekta u RML-u, govori da se Šveđani nisu ustručavali da mozaik svojih kadrova popune stručnjacima “uvezenim” sa strane – vozače da i ne pominjemo. Zato priča o “petnaest različitih jezika” zvuči pomalo neukusno.

Volvo je u WTCC ušao sa teoretski petogodišnjim planom, a eventualni juriš na titulu planiran je tek za treću godinu nastupa, što bi bila 2018. Kako su događaji u Svetskom šampionatu počeli da se ubrzavaju, nagoveštavajući kraj celog takmičenja, u švedskom timu su osetili priliku, preuredili ambicije i sve svoje ciljeve pomerili su znatno unapred.

Međutim, taj raniji pohod na naslov ne bi bio moguć da već debitantska sezona 2016. nije protekla bolje od očekivanog, a za “ubrzanjem” ne bi bilo ni potrebe da se verovalo da će WTCC duže potrajati, objašnjava Murdževski.

“Što se tiče naše prve sezone, mi smo po konkurentnosti zapravo dospeli mnogo dalje nego što smo mislili. Skoro da smo već na premijeri bili tamo gde treba.”

“Zatim, rano smo shvatili da imamo Sitroen sa postojećim automobilom koji je odlučio da ne nastavlja dalje, da imamo Ladu s postojećim automobilom koji želi da proda i da odustane, Hondu sa automobilom starim godinu dana. Još smo ostali mi i Ševrolet.”

“Shvatili smo da će biti teško da dođemo do zvanične proizvođačke titule ako se niko nov ne pojavi za 2018.”

“Povrh svega, kad učestvujete na brojnim sastancima i u dugoročnom planiranju strategije sa FIA i različitim organizatorima, onda shvatate kuda ceo šampionat ide.”

“Shvatili smo da moramo da uložimo sve što nam stoji na raspolaganju ako želimo da osvojimo titulu tako da možemo na nju da gledamo s izraženim ponosom, i uz puno priznanje navijača i medija.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 4 =