Na Salcburgringu balast Kolčagu, Fervišu i Kominju

Na petoj rundi TCR Internacionalne serije, koja se od 9. do 11. juna održava na Salcburgringu, balastom uspešnosti biće opterećeni “honda” Roberta Kolčaga, kao i dva “audija” kojima pilotiraju Frederik Ferviš i Stefano Komini.

Kolčago je najuspešniji učesnik prethodnog takmičarskog vikenda u Monci, gde je osvojio 47 bodova. Trenutno drugi u generalnom, Italijan će Salcburgring voziti sa viškom od 30 kilograma.

Timske kolege iz Komtuju rejsinga Ferviš i Komini osvojile su 30, odnosno 29 poena na “Magičnoj pisti”, pa im za Austriju sleduje višak od 20, odnosno 10 kilograma.

Automobili pobrojane trojice vozača će na dolazećem takmičarskom imati sledeće težine: Kolčagov “sivik” 1345 kg (1285 osnovnih + 30 BoP + 30 hendikep), Fervišov “audi” 1350 kg (1285 osnovnih + 45 BoP + 20 hendikep) i Kominijev 1340 kg (1285 + 45 + 10).

Salcburgring zatvara prvu polusezonu TCR Internacionalne serije. Treći u nizu superbrzih autodroma na kalendaru na programu je posle Spa i Monce.

Očekuje se da će na austrijskoj pisti uticaj hendikep težina biti i veoma osetan, sličan onom viđenom u Belgiji. Salcburgring ima dugačak uspon od krivine Nokštajn do superbrzog, zastrašujućeg zavoja Ostšlajfe, kao i mesto izuzetno snažnog kočenja, na prvoj šikani.

Podsećamo da se Kolčago sa maksimalnim balastom silno namučio na Spa Frankoršampu, gde nijedan od “audija” nije nosio višak kilograma mimo onog određenog balansom performansi.

Prilažemo i najnoviju listu balansa performansi za sve automobile koji imaju pravo učešća u TCR serijama.

2 Comments

  1. Nije mi jasno zasto Astra koja je osvojila sacicu poena I dalje stoji na 95 odsto snage?Zbog jedne pol pozicije?Osvajali su je I drugi.Ovaj BOP mi se cini malo prestrog I nepravedan

  2. BoP je cista politika, jos je rano za Lotija da pusti ravnomernu borbu, još političari. Verovatno OPEL ne daje naznake da je nešto specijalno zainteresovan. Audi je šatro bio jednak sa drugima u Gruziji, i onda ga “odvrnuše”. Nešje postavio izuzetno pitanje: Kako to da je Komini uvek u pravom autu, kako to da baš tako dobro pravi izbor.

Comments are closed.