Najavljen 52. Srbija reli, Borković “malo zabrinut” zbog uloge favorita

Pedeset i drugo izdanje Srbija relija biće otvoreno u petak, 27. septembra, u devet sati uveče, ceremonijalnim startom na Gradskom trgu u Vrnjačkoj Banji.

Posle svečanog otvaranja, takmičari će se 28. i 29. septembra nadmetati na trasama Goča i Kopaonika, a jedan brzinski ispit, neka vrsta superspecijala, biće organizovan i u subotu uveče na Beranovcu. Tokom oba trkačka dana za gledaoce je obezbeđen slobodan ulaz.

Očekuje se učešće najmanje 55 posada, a osim takmičara iz Srbije, startovaće i vozači i suvozači iz Bugarske, Mađarske, Turske, Švedske, Hrvatske, pa čak i Japana. Reli se boduje za Evropski reli trofej, šampionate Srbije, Bugarske i BiH.

52. Srbija reli imaće 153 kilometara brzinskih ispita. Najduži je specijal od 26,6 km, najkraći je Beranovac – 5,3 km.

Srbija reli smatra se najznačajnijim automobilskim takmičenjem na prostoru regiona i, s obzirom na 52 godine trajanja, jednim od takmičenja s najdužm tradicijom i na međunarodnom nivou. Organizuju ga Auto-moto savez Srbije, Sportski auto i karting savez Srbije i opština Vrnjačka Banja, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i AMS Osiguranja. U pripremi događaja učestvuje oko 400 ljudi.

Vrnjačka Banja i Auto-moto savez Srbije gaje zajedničke ambicije da uskoro organizuju i jednu rundu Evropskog reli šampionata, o čemu je detaljnije govorio predsednik AMSS Dejan Stojić: “Opština Vrnjačka Banja je raspoložena da prati AMSS, a AMSS lobira da dobije ozbiljnije evropsko takmičenje. Srbija reli je takmičenje nivoa evropski reli trofej, boduje se za balkanska i međunarodna takmičenja, a u interesu saveza je da nam dođe ERC.”

“Realno je da Srbija to može da organizuje. U ovom trenutku ne možemo da izlobiramo za WRC, takvo je političko stanje u FIA, ali smatramo da smo jako blizu organizacije jedne ERC runde. AMS radi na tome da se Srbija nađe na mestu neke od zemalja koje su već na kalendaru Evropskog prvenstva.”

Glavna zvezda predstojećeg takmičenja biće Dušan Borković, od koga se očekuje da bude prvi srpski osvajač Srbija relija i da u toj ulozi nasledi Vićentija Savića, koji je trijumfovao 1993. godine.

“Od mene se očekuje da pobedim i to me malo brine”, kazao je doskorašnji predstavnik Srbije u TCR Evropa. “Srećan sam što posle deset godina ponovo vozim pred domaćom publikom.”

“Poslednji put sam vozio reli 2010. godine. Ja za tu disciplinu nisam specijalista, poslednjih godina sam više bio usredsređen na krug, ali je reli moja velika ljubav. To je izazov, a ja volim izazove. Mislim da sam se dobro pripremio.”

“Moraću da pronađem odgovarajući tempo i ritam, ni prejak, ni preslab, jer toliko dugo nisam vozio u takvim uslovima. Što se trase relija tiče, ona je vrhunska, ali i zahtevna, mnogo je promena ritma i asfalta, ima mnogo brzih delova, ali i srednjebrzih i onih sporijih. Verujem da će moja vožnja biti atraktivna publici.”

“Nadam se da ćemo moj suvozač Igor Marković i ja biti dovoljno uigrani i da ćemo se lepo snaći, hvala mu što je bio dovoljno hrabar da sedne u automobil sa mnom.”

Borković je otkrio više detalja o automobilu koji će voziti u petak, subotu i nedelju.

“Posle duže pauze, u Srbiji imam auto koji može da se bori za vrhunski plasman. To je “škoda fabija”, evo verzija, najnovija specifikacija 2019. “Škoda” je u ovom trenutku najbolji R5 automobil, fabrički vozač Jan Kopecki još razvija taj model, pa on još nije savršen. Ima između 280 i 300 KS, potpuno se razlikuje od onoga što sam vozio u turing trkama. Prati me mađarski tim, jedan od najboljih u Evropi, profesionalan i pedantan. Po onome što sam video, mislim da znaju šta rade.”

“Relijem se nisam profesionalno bavio, ali ako mi sve bude leglo, ako se svidi i meni i sponzorima, ko zna, možda ću nastupati i na evropskim reli trkama, nadam se uz podršku i veću nego što sam imao na kružnim stazama”, najavio je Borković mogući dalji pravac svoje sportske karijere.