Nema Benanija, nema ni Marakeša: WTCR ide na Salcburgring

Ulična staza Mulaj el Hasan u Marakešu izgubila je svoje mesto na kalendaru Svetskog kupa turing automobila 2020.

Razlog je jasan: lokalni junak Mehdi Benani neće se takmičiti u WTCR-u ove sezone jer je šampionat napustio njegov dosadašnji tim Sebastijan Leb rejsing, a svemu je prethodilo odustajanje Folksvagena od sportskih programa zasnovanih na motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Benanijevo prisustvo na startnoj rešetki činilo je marokansku rundu bitnom i održivom. Kako u njoj više neće biti trkača iz Feza, WTCR promoter priznao je da u tim uslovima nije moguće organizovati trkački vikend dosadašnjeg značaja i kvaliteta.

Marakeš je tokom deset sezona bio domaćin turing trka svetskog nivoa (prvi put 2009), a bilo je planirano da u terminu od 3. do 5. aprila otvori dolazeću WTCR sezonu.

Umesto toga, prva runda Svetskog turing kupa biće održana na Hungaroringu od 24. do 26. aprila i na njoj će Norbert Mihelis početi misiju odbrane titule osvojene u 2019. Na istom mestu i istog vikenda biće vožena i runda Evropskog prvenstva u trkama kamiona.

Eliminacija Maroka ne znači i smanjenje broja od predviđenih 10 WTCR rundi za 2020. Na revidiranom kalendaru serije svoje mesto pronašao je superbrzi Salcburgring, u terminu od 24. do 26. jula.

Pista dugačka 4.241 metar, udaljena desetak kilometara od Salcburga, bila je domaćin WTCC i ETCC, kao i trka TCR Internacionalne serije.

“Salcburgring je kao skrojen za spektakularne turing trke i uvek je bio vrhunac WTCC sezone”, istakao je WTCR promoter Fransoa Ribeiro. “Njegova centralna lokacija idealna je za WTCR timove i drago nam je što obnavljamo partnerstvo sa stazom i što WTCR trke dovodimo navijačima u tom delu sveta.”

Novouvedeni austrijski takmičarski vikend biće vožen kao šesti po redu i pronađeno mu je mesto između Motorland Aragona (početak jula) i odlaska na kineski Ningbo.

Kako će zbog ove izmene produženo trajanje evropskog dela WTCR sezone, odlazak na azijsku turneju odložen je za tri nedelje, pa je Ningbo dobio novi, kasniji termin od 18. do 20. septembra. To će dati dovoljno vremena za transport automobila i opreme na dalekoistočnu lokaciju.

Zbog epidemije korona virusa, FIA i Eurosport će zajedno s lokalnim vlastima i promoterom nastaviti da pažljivo prate razvoj situacije u Kini.

FIA Svetski savet auto-sporta mora da verifikuje sve navedene promene kalendara, koji sada izgleda ovako:

Mađarska (Hungaroring), 24-26. april
Nemačka (Nirburgring Nordšlajfe), 20-23. maj
Slovačka (Slovakija ring), 5-7. jun
Portugal (Vila Real), 19-21. jun
Španija (Motorland Aragon), 3-5. jul
Austrija (Salcburgring), 24-26. jul
Kina (Ningbo), 18-20. septembar
Južna Koreja (Indže spidijum), 16-18. oktobar
Kina, Makau (Makau Guja), 19-22. novembar
Malezija (Sepang), 10-13. decembar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =