Nemanja Milovanović za Serbiaring: Opet je otišao menjač, izmakla mi je sigurna pobeda!

Foto: Tijana Cvijović

Nemanja Milovanović ispunio je obećanje dato posle subotnjih treninga na Ušću: na startu D4 divizije napao je žestoko i na drugoj krivini prestigao je osvajača pol-pozicije Darka Božilovića.

Zadovoljstvo beogradskog vozača trajalo je kratko, koliko i njegovo vođstvo. Već posle tri kruga, “honda sivik” je otkazala poslušnost. U pitanju je (ponovo) kvar menjača, koji je najslabija karika ovog automobila otkako je u Nemanjinim rukama.

“Juče sam vozio sigurno, da imam dobro mesto za start. Očekivao sam da kolega Kastro, normalno, bude malo brži, ali je njegov auto podešen za druge staze, a imao je i problem. Međutim, Božilović je bio prvi, za nijansu brži od mene, borba na treningu bila je poštena”, priča nam Milovanović.

“Znao sam da ću danas da krenem oštro, to sam i najavio. Krenuo sam fenomenalno, u drugoj krivini sam izbio na prvo mesto. Odlepio sam se i vodio sam tri kruga, ali sam ove sezone definitivno malerozan.”

“Neverovatno: opet je crkao je menjač, sada ovaj koji je u H rasporedu. Trebalo je da posle ovoga idem za Brno, ovo ozbiljno menja planove, jer drugi menjač nemam, oba su otišla u paramparčad.”

Nemanjina namera da CEZ sezonu završi u Češkoj neće se ostvariti. U centru pažnje u ostatku godine naći će se povratak “honde” u ispravno stanje, a tek potom i prvenstvo Srbije, i to krajnje uslovno.

“Sad ću da vidim šta treba i šta mogu da uradim da nastupim na sledećoj trci. Ako uspem da stignem da se spremim, možda ću voziti još jednu trku kod nas, da probam i vidim šta će biti.”

Plasman u šampionatu Srednje Evrope gubi svaki značaj, objašnjava naš sagovornik: “Sada je glupo ići bilo gde, nemam ni zašto, nisam uzeo dragocene bodove. Očekivao sam danas pobedu na Ušću. Kako sam krenuo, to bi sigurno i bila pobeda. Vozački sam sve super uradio, ali jednostavno ne ide.”

Milovanović je, takođe, objasnio i razlike između automobila u Diviziji IV koja se takmičila na Ušću.

“Neki tvrde da imam mnogo snažniji automobil od konkurencije, pa želim da objasnim šta je istina. Moj “sivik” jeste 15 konja jači od, recimo, Božilovićevog “forda”, ali menjač koji ja koristim ima prenos od 220 kilometara na sat i dve brzine manje, pa nema govora o nekoj superiornosti nad konkurencijom”, kaže naš as kome je jedina uteha sa Ušća najbrže izevezen krug trke.

Milovanović će možda nastupiti na Beranovcu, i to iz vrlo praktičnih razloga, dok bi finalni vikend u srpskom kalendaru mogao da se pretvori u jednu retro vožnju.

“Ako bude sve kako treba s mojim autom, voziću Kraljevo da ga probam. Ako tu sve bude u redu, parkiram “hondu” i za dogodine se spremam ozbiljno za CEZ. A za Batajnicu planiram da sednem u “jugo”, pošto se dogovaramo da napravimo “trku šampiona”. Sve starije kolege će od nekoga uzeti auto, da se potrkamo radi marketinga i revijalno”, najavio je Nemanja Milovanović.