Nikad uspešniji Leopard Lukoil: Šeden i Verne u Vuhanu osvojili 91 bod

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Iza Audi sport Leopard Lukoil tima nalazi se najuspešniji vikend otkako nastupa u Svetskom kupu turing automobila.

Vozači belgijske ekipe Žan-Karl Verne i Gordon Šeden osvojili su dve trke i dve pol-pozicije na WTCR rundi na Vuhan međunarodnoj uličnoj stazi. Verne je upisao 39 bodova i smanjio zaostatak za vodećima, mada ne u meri u kojoj je mogao, a Šeden je proglašen “najvrednijim vozačem vikenda”, jer je u zbiru osvojio najviše poena – 52.

Dva uzastopna takmičarska vikenda u Kini, Ningbo i Vuhan u rasponu od samo nedelju dana, možda su predstavljali logistički napor i opterećenje za personal, ali je ovako zgusnut raspored pomogao Leopard Lukoil rejsingu. Tim je proveo više vremena zajedno nego što to obično čini i mogao je da se posveti problemima na svojim automobilima.

Verne i Šeden prikazali su visok tempo već na treninzima u petak, a Škot je istakao koliko je novopronađeno zajedništvo koristilo ekipi: “Auto je doživeo krupnu transformaciju u odnosu na ono što je bio pre samo nekoliko dana na Ningbou. Dobro je bilo što je tim ostao na okupu i kroz sve prošao zajedno, što smo sedeli jedni s drugima. Inače, mi se između trka svi raziđemo po različitim stranama sveta, a ova situacija donela je istinsku korist. Posle Ningboa smo maltene izveli obdukciju, ali je ona bila vredna, jer sada imamo auto koji je živ, koji osećam da mogu da vozim. Sjajno je što s njim sada mogu da se trkam, umesto da, kao ranije, samo vozim u krug.”

Na 2.984 metra dugačkoj uličnoj stazi Verne je osvojio pol-poziciju za subotnju trku i nju je bez većih muka pretvorio u pobedu. Šeden se kvalifikovao peti, a završio treći.

I Francuz je podvukao koliko je timski rad svemu tome doprineo: “Imali smo užasan vikend na Ninbgou, zato Vuhan znači mnogo. Dugo smo pričali o tome kako da se poboljšamo i vratimo na vrh. Staza je tehnička i komplikovana, na njoj se lako greši. Subota je bila dobar dan za ceo tim, takođe i za Gordona. U sezoni mu je bilo teško, ali ceo tim je zadržao poverenje u njega i sad je tamo gde zaslužuje da bude.”

Photo Marc de Mattia / DPPI

U nedeljnim kvalifikacijama ponovo su oba Leopard Lukoil “audija” bila u prvih pet. Šeden je stekao prvu WTCR pol-poziciju, a bio je najbrži i u Q2 i u Q3 sesiji. Verne je blago razočarao sa tek četvrtim vremenom.

U drugom sprintu, Škot je zbog delimične inverzije startnog rasporeda krenuo deseti i pazio je da mu neki incident ne ošteti auto i ugrozi kasniji polazak s pol-pozicije. Međutim, počelo je baš onako kako trostruki BTCC šampion nije želeo: u guranju s konkurentskim automobilom, oštećen je upravljački mehanizam njegovog “audija”. Odustajanje u trci 2 bilo je najmanji problem, jer je tim bio opterećen krupnim opravkama i zamenom letve volana kako bi njegov pulen u finalnom nastupu mogao optimalno da iskoristi kvalifikacionu brzinu.

Verne je u drugoj vožnji zabeležio peto mesto i svoj saldo uvećao za još 10 bodova.

Srećom po Šedena, ekipa je posao obavila savršeno. “Audi” #52 bio je spreman za akciju, ‘Fleš’ je vodio od gašenja semafora do karirane zastave i upisao prvu WTCR pobedu, ali do nje nije stigao bez drame. Jedan divljački udarac Denisa Dipona na prvoj krivini ozbiljno je destabilizovao Škota. Kao da to nije bilo dovoljno, Dipon je kasnije u trci nabacio ceo graničnik od guma na desnu, u drugoj trci već oštećenu stranu Leopard Lukoil “audija”, ali su i tehnika i trkač izdržali.

Gordon je događaje prokomentarisao jezgrovito: Luda trka! Denis me je napao dva puta, u prvoj krivini, a zatim i na šikani, kada me je pogodio naslaganim gumama! Ekipa je obavila fantastičan i neverovatan posao zamenivši letvu volana između trka. Ovog vikenda smo pronašli nešto u automobilu, ogromna je transformacija postignuta u samo sedam dana!”

Verne je sebi otežao život kontaktom kojim je bacio “pežo” Orelijena Komta u zid i zbog kojeg je kažnjen prolaskom kroz boks. Posle toga nije bilo šanse da stigne do bodova i dodatno se primakne vodećim pilotima u generalnom poretku.

U šampionskoj borbi, Verne ostaje glavni adut Audija i svog tima. Sa ukupno 205 bodova peti je u generalnom i za liderom Gabrijeleom Tarkvinijem zaostaje 36 poena, a ispred Francuza su još i Pepe Oriola, Ivan Mileri Ted Bjerk. Šeden je dvanaesti, sa 122 osvojena boda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 6 =