Niki Katsburg ove godine ne vozi turing trke

Photo Florent Gooden / DPPI

Jedan od osvajača Roleksa 24 na Dejtoni, Niki Katsburg, ove godine se neće takmičiti u turing kategoriji.

Holanđanin je dovođen u vezu s novom Pure ETCR serijom: u inauguralnoj sezoni prvog multibrend prvenstva električnih turing automobila trebalo je da nastupa za Hjundai.

Međutim, tom zadatku nije mogao da se posveti jer u njegovom kalendaru postoje podudaranja s drugim trkačkim obavezama.

“Imao sam nameru da ove godine vozim ETCR za Hjundai, ali zbog preklapanja kalendara nisam mogao da u potpunosti ispunim svoje obaveze”, kazao je trkač iz Amersforta za TouringCarTimes.

Katsburg je vozio krajnje redukovanu WTCR kampanju 2020. za Hjundai tim Engstler. Startovao je samo u Belgiji i Slovačkoj, ali je jedini kome je pošlo za rukom da s korejskim automobilom upiše trijumf u Svetskom turing kupu.

Posle pobede na trećoj trci u Slovačkoj, Niki se u ovoj seriji više nije pojavljivao, najpre zbog pozitivnog testa na korona virus, a potom zbog prioritetnih GT obaveza koje je imao u redovima Korveta rejsinga i BMW-a.

LAT Images © 2021 Richard Dole

Repriza takve isprekidane kampanje nijednoj strani ne koristi, istakao je Katsburg: “Još imam jako dobar odnos s Hjundaijem, ali nije imalo smisla da ponovo pokušavamo bilo šta slično u 2021. jer se kalendari menjaju.”

“Jednostavno nisam mogao da se posvetim Hjundaiju onako kako osećam da treba kada vas proizvođač angažuje. Otud sam rešio da napravim pauzu u turing trkanju.”

Holanđanin će ove godine ispunjavati zadatke koje za njega imaju Ševrolet i BMW, a povratak za volan turing automobila očekuje u 2022. godini.

Septembar 2020: Katsburg na 24H Nirburgringa, u posadi i Filip Eng, Aleks Sims i Nik Jeloli.

“Kad se stvari vrate u normalu, nadam se da ću se vratiti turing automobilima. To bih voleo, oni su veoma zabavni i dopadaju mi se. Nadam se da ću to moći da izvedem s Hjundaijem, tamo mi je bilo lepo, ali videćemo šta će budućnost doneti.”