Niz se nastavlja: Koronavirus “počistio” i E-pri Rima

Runda Formule E koja je trebalo da bude vožena na ulicama Rima najnoviji je automobilistički događaj odložen zbog širenja koronavirusa.

Italijanska runda sveelektričnog FIA formula šampionata bila je sledeća na kalendaru serije i bila je zakazana za 4. april.

Međutim, italijanska vlada je u cilju ograničenja širenja virusa odredila da sva sportska dešavanja do 3. aprila budu održavana iza zatvorenih vrata. To se odnosi na sportske manifestacije koje privlače veći broj posetilaca i one na kojima su posetioci u neposrednoj blizini.

Treći april je dan pre Rimskog E-prija, ali je tada po rasporedu takmičarskog vikenda Formule E trebalo da bude izvezena probna sesija.

Organizator šampionata zajedno s gradskim vlastima, FIA, Italijanskim auto-klubom i partnerima i deoničarima, procenjuje mogućnosti da se E-pri Rima ipak održi u nekom kasnijem terminu, kada pomenute mere bude ukinute.

U opticaju je i varijanta da se 4. aprila ipak vozi, ali ne u Rimu, već na alternativnoj lokaciji. Moguće je da bi to bila Valensija, staza Rikardo Tormo, gde se redovno održavaju predsezonski testovi serije.

Formula E je, takođe zbog koronavirusa, već odložila E-pri Sanje u Kini, a sada je i ceo kalendar za tekuću, šestu sezonu doveden u pitanje.

Trenutno su pod najvećim rizikom dve planirane trke na Dalekom Istoku, obe prvi put u programu šampionata: E-pri Seula (3. maj) i E-pri Džakarte (6. jun), naravno zbog blizine Kine, odakle je širenje virusa počelo.

U veće auto i moto trke odložene ili otkazane zbog virusa COVID 19, pored pomenutih E-prija spadaju i Velika nagrada Kine u Šangaju, MotoGP runde u Kataru i Tajlandu, inauguralni vikend Super formule na Suzuki, endurans trka 12H Monce…

Predsezonski DTM test premešten je iz Monce na Hokenhajmring, a generalna WTCR proba na Motorlandu je otkazana, zasad bez naznaka gde će biti održana zamenska.

Izgleda da će F1 Velika nagrada Australije biti vožena po planu, ali je prodaja ulaznica za Veliku nagradu Bahreina zaustavljena.