Nova histo turing serija na Ostrvu: Mesta za Grupu 1, Grupu A i Superturing, trofeji nazvani po poznatim bivšim trkačima

Photo credit – JEP

Danlop kup limuzinskih automobila (Dunlop Saloon Car Cup) predstavlja novu britansku trkačku seriju namenjenu istorijskim modelima iz različitih turing epoha.

 U takmičenju od četiri runde učestvovaće tri kategorije automobila, reprezenti tri epohe, koji će se trkati zajedno a bodovati odvojeno. Trofej za svaku od njih dobio je ime po jednom od poznatih pilota s Ostrva.

Automobili nekadašnje Grupe 1 nadmetaće se za Tom Vokinšo trofej. Kategorija je dobila ime po vozaču i vlasniku tima koji se decenijama bavio različitim disciplinama auto-sporta. Škot je posle trkanja u jednosedima debitovao u Britanskom šampionatu limuzina (BSCC, preteča današnjeg BTCC) 1973. godine za volanom “ford kaprija”.

Nedugo zatim, Vokinšo je osnovao ekipu TWR, godinama značajnu u turing svetu, ali aktivnu i uspešnu i na 24 časa Le Mana sa Jaguarom i Poršeom i prisutnu u Formuli 1 sa timovima Erouz i Beneton.

Sam Vokinšo pobeđivao je za volanom krajnje različitih automobila od “mazde RX7” do “jaguara XJS” sa 12-cilindarskim motorom. Ipak, prve upečatljive rezultate on je postigao u Grupi 1, otud i njegovo ime na inauguralnom trofeju za koji će se u 2019. takmičiti automobili iz sedamdesetih i ranih osamdesetih godina.

Pravila Grupe 1 dopuštala su učešće modela koji su morali da imaju 5000 proizvedenih serijskih primeraka pre nego što bi im bio omogućen izlazak na trkačku scenu, uključujući i tadašnji ETCC. U okviru grupe bilo je više klasa, a tu je bilo mesta za raznovrsnu tehniku, od “ševroleta kamaro” do “minija”.

Vokinšo je preminuo 2010. godine. Njegov sin Šon jedan je od vlasnika tima Vokinšo Andreti junajted, aktivnog u Australijskim superautomobilima.

FIA je 1982. godine ustanovila Grupu A, koja je zahtevala godišnju proizvodnju od 5000 primeraka osnovnog modela. Najmanje petsto komada moglo je da bude izrađeno specijalno u cilju homologacije takmičarske verzije i ti modeli, teoretski trkačke specifikacije, označavani su kao evolucija osnovnog.

Rezultat su bili neki od najzanimljivijih i najekstremnijih automobila u istoriji turing trkanja: “ford sijera RS500”, “BMW E30 M3” ili “Rover SD1”, koji su obeležili osamdesete godine prošlog veka.

U Danlop kupu, za takve modele namenjen je Tim Harvi trofej, nazvan po bivšem BTCC šampionu.Harvi je danas jedan od BTCC komentatora, a o danima Grupe A kazao je: “Ta epoha imala je sve. Prepoznatljive automobile sa više snage nego prianjanja i sa zadnjim pogonom. Prvu BTCC pobedu postigao sam 1987. sa V8 “roverom”, ali je “ford sijera RS500” postao omiljen među navijačima i ponosan sam na svoje pobede u tom modelu. Biće sjajno kada ti automobili izađu iz različitih zbirki i pojave se na stazi, oni će novoj generaciji obožavalaca pružiti iskustvo prizora i zvuka jedne briljantne epohe turing trkanja.”

Najzad, za superturing automobile koji će nastupati u Danlop kupu otvoren

je Dejvid Lesli kup, nazvan po škotskom BTCC trkaču stradalom u avionskoj nesreći 2008. godine.

Lesli se posle jednoseda afirmisao i u sportskim i u turing automobilima, a u Britanskom prvenstvu pobeđivao je za volanom “voksola kavalir”, “honde akord” i “nisan primere”. Ovi modeli ubrajaju se u tipične za superturing generaciju, zasnovanu na formuli: dvolitarski motor, prednji pogon, visoka turaža i napredna aerodinamika.

U BTCC superturing epohi ulaganja proizvođača dostigla su nivo bez presedana, jer su najpoznatije kuće videle ovo takmičenje kao idealnu platformu da “osvoje srca i umove” pre svega flotnih kupaca na lukrativnom tržištu Britanije.

Blizu 30 različitih modela automobila homologirano je za trkanje po superturing standardu, u godinama upamćenim po tehnološkom napretku, sofisticiranim rešenjima i žestokoj konkurenciji.

U Dejvid Lesli kupu biće mesta i za automobile iz naredne, jeftinije BTCC ere, započete u prvim godinama XX veka, kao što su “voksol astra kupe”; “MG ZS” i “honda integra”, u kojoj je Škot takođe bio takmičar.

Promoter Tom Vokinšo trofeja, Tim Harvi trofeja i Dejvid Lesli kupa biće Istorijski klub sportskih automobila (HSCC), partner serije je Danlop, koji je pobeđivao u sve tri pobrojane epohe, a trkački termini su sledeći:

  • maj 18/19. Silverston GP
  • jun 8/9. Donington park
  • jun 29/30. Brends heč GP
  • avgust 24-26. Olton park

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + 6 =