Novi dvostruki trijumf DJR Penske “mustanga”, danas Kultard ispred Mekloflina

DJR tim Penske nastavio je svoj nezaustavljivi pohod u Australijskom šampionatu superautomobila: nedeljna trka na Filip Ajlendu završena je novom dvostrukom pobedom njegovih vozača, s tim što je ovog puta Fabijan Kultard bio ispred aktuelnog prvaka Skota Mekloflina

Ovogodišnji bilans ekipe sada podrazumeva osam pobeda u deset izvezenih trka, Mekloflin ima sedam, a Kultard jednu.

Na kvalifikacijama za nedeljnu trku od 200 kilometara Mekloflin je osvojio i drugu pol-poziciju vikenda, s prednošću većom od 6 desetinki u odnosu na timskog kolegu.

Treće mesto u startnoj rešetki pripalo je “fordu” ekipe Tikford i Čezu Mostertu, a četvrtoplasirani Erebusov trkač Anton de Paskvale bio je najbolji predstavnik Holdena. Treći red popunila su još dva Tikfordova “mustanga”, kojima su pilotirali Kameron Voters i Vil Dejvison.

Trkači Red bul Holden tima Šejn van Gisbergen i Džejmi Vinkap završili su kvalifikacije kao sedmi, odnosno deseti.

Mekloflin je poveo trku ispred Kultarda, a do promene u vođstvu došlo je posle prve ture pit-stopova. Mostert i Voters kraće su tankovali, pa su u poretku preskočili Penskeove trkače, a Kultard je posle boksova za sobom ostavio Mekloflina, iako mu je sipano više goriva.

Druga runda pit-stopova ponovo je ispremeštala plasman. Mekloflin je u boks skrenuo krug pre Tikfordovih vozača, koji su se duže zadržali ispred svojiih garaža. To je koristilo i Kultardu, koji je u boks otišao malo kasnije i tamo je ostao kraće, pa je efektivno preuzeo vođstvo.

U dugačkoj finalnoj fazi trke nije bilo promena na vrhu: Kultard je bio oko sekunde ispred timskog kolege, da bi se rastojanje u slavljeničkom formacijskom prolasku kroz cilj smanjilo na šest desetinki.

Treći je do karirane zastave stigao De Paskvale u “holden komodoru”, sledila je formacija Tikford “mustanga” u poretku: Dejvison – Mostert – Voters, dok je Van Gisbergen osvojio sedmo mesto za Red bul Holden.

Za razliku od subote, “nisan” danas nije mogao do podujuma, a najbolji rezultat za Keli rejsing postigao je osmoplasirani Rik Keli.

Kultard je na Filip Ajlendu zabeležio prvu pobedu od maja 2018. i to je prokomentarisao ovako: “Uvek je teško stići do prve pobede, a ja imam timskog kolegu od klase. I kad vam najbolje ide, njega je teško pobediti. Nisam siguran šta mu se desilo po izlasku iz boksa, očekivao sam da će proleteti pored mene. Međutim, naši pit-stopovi su bili dobri, auto je bio brz i čuvao je gume – radio je sve što treba. Kad imate dvojicu brzih vozača i dva brza automobila, to mnogo govori o ekipi. Sve je ovo ogroman timski napor, a mi bez naše ekipe nismo ništa.”

Posle deset ovosezonskih trka Mekloflin ima 1058 poena, Kultard 124 manje, a trećeplasirani je Mostert, koji zaostaje 243 boda za liderom.

Na kalendaru Superautomobila na red dolazi Pert “supernoć”, ovogodišnja noćna runda šampionata, na programu od 2. do 4. maja. Vozi se na Barbagalu trkalištu dugačkom 2,42 kilometra, trka od 120 kilometara je u petak, a od 200 kilometara u subotu. Prošle godine je Mekloflin osvojio oba sprinta u Pertu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 5 =