Novi “golfovi” stigli u Sebastijan Leb rejsing

Kao što naslovna fotografija pokazuje, dva potpuno nova “folksvagen golfa GTI TCR” već se nalaze u garaži Sebastijan Leb rejsinga i ekipa ih priprema za sledeću WTCR rundu na Slovakija ringu.

Dobro je poznato zašto su timu iz Alzasa bila potrebna dva nova automobila. Njegovi vozači Rob Haf i Mehdi Benani okupirali su prvi red u subotnjim kvalifikacijama u Vila Realu. Marokanac je nešto bolje startovao, pa su ova dvojica u prvih nekoliko stotina metara vozili paralelno i nijedan nije hteo da popusti. Kontakt je bio neizbežan, kao i udar u čeličnu ogradu, potom rikošet, a dalje je, lančanom reakcijom, nastao jedan od najvećih karambola u turing trkanju uopšte.

Mehdi i Rob napravili su pakao od života i sebi i konkurentima, jer skoro nije bilo automobila bez manjeg ili većeg oštećenja. Nekoliko ekipa provelo je besanu noć pred nedelju u pokušaju da osposobi tehniku za preostala trkačka zbivanja. Oba SLR “folksvagena” bila su za otpis i van mogućnosti bilo kakve opravke. Izuzetne performanse, visok tempo i spretnost modela na uličnoj pisti ostali su potpuno nenagrađeni.

Photo Paulo Maria / DPPI

Haf i Benani završili su svoju trkačku akciju u subotnje popodne, a najvažnije je bilo njihovo zdravstveno stanje. Ozbiljnih povreda nema, utvrđeno je u lokalnoj bolnici, mada je Marokanac docnije izjavio da će morati da prođe kroz dodatne preglede i magnetnu rezonancu pre nego što mu bude odobren start na Slovakija ringu.

“Vikend je započeo sjajno i gajili smo velike nade posle izvanrednog posla koji je ekipa izvela na treninzima i kvalifikacijama”, ispričao je SLR direktor Dominik Hajnc. “Nažalost, sve se brzo pretvorilo u košmar, nema druge reči kojom bi se to moglo opisati. Ipak, glavno je da su obojica naših vozača u redu. Vreme koje smo proveli čekajući na informacije o njihovom stanju delovalo je kao večnost. Želim obojici brz oporavak. Propustili smo vikend u kojem je trebalo da postignemo sjajan rezultat, ali ceo tim je motivisan da izađe na pistu u Slovačkoj. Dotle nas čekaju dugi radni dani i noći. Izuzetna je retkost da dva automobila uništite u istoj trci, ali sada nemamo izbor osim da se jako potrudimo i da na trke izvedemo dva nova automobila spremljena po našem standardu kvaliteta, i da se vratimo na naš uobičajeni vrhunski nivo u Slovačkoj.”

Photo Francois Flamand / DPPI

Haf je kao stručnjak za ulične staze sebe verovatno video na najvišem stepeniku subotnjeg podijuma. Ta nadanja su mu razvejana na surov način.

“Žao mi je celog tima, jer je to trebalo da bude izuzetan vikend za nas”, komentarisao je trkač iz Kembridža. “I moj timski kolega i SLR “golfovi” bili su vrlo brzi, ali ovakve stvari se nažalost dešavaju u trkanju. Sad moramo da gledamo unapred i da se spremamo za iduću trku u Slovačkoj. Pošto su dva automobila uništena, tamo ćemo imati nove, a to je dupli posao za momke iz tima. Pokušaćemo da se pokažemo što je bolje moguće kako bismo im se revanširali na svem trudu koji ulažu za nas. Puno se zahvaljujem svima koji su nam slali poruke podrške, dirljivo je i ostavlja jak utisak kada vidite koliko je ljudi brinulo za nas posle vikenda u Vila Realu.”

“Vikend je očigledno bio prekratak, iako je počeo sjajno, imao sam tempo, setap automobila je bio savršen”, kazao je Benani. “I Rob i ja bili smo posebno motivisani da dobro startujemo u Vila Realu. Ja sam pošao dobro i prošao sam prvu krivinu bez problena. U tom času smatrao sam da i drugu krivinu mogu da prođem isto tako, u paralelnoj vožnji, jer smo znali da je to moguće. Nažalost, ne znam šta se tačno dogodilo – sudarili smo se i zakucali u ogradu”.

“Posle takvog udarca, osećam bolove svuda. To je najveći udes koji sam ikad video i laknulo mi je što nisam ozbiljno povređen. Šteta je što se vikend tako završio. Posle malo odmora, pitanje je časti da mobilišemo svu našu energiju kako bismo Slovačku napustili sa postignutim dobrim rezultatima”, dodao je Marokanac.