Od šampiona do morona: Šta se desi kada benzin namenjen Dejtona prototipu završi u “hondi TCR”

LAT Images © 2019 Jake Galstad

Kolosalan kiks hendikepirao je posadu “honde sivik tajp R TCR” #89 na četvoročasovnoj trci IMSA Mišlen čelendža na Dejtona spidveju.

Automobil tima HART, kojim su pilotirali Rajan Eversli i Čed Gilsinger izgubio je na tempu jer je u njega sipano pogrešno gorivo. To nije bila greška ekipe, već organizatora koji je isporučio pogrešno gorivo, ono namenjeno Penskeovom prototipu.

Američki turing tim za svoj “sivik” nije dobio benzin za TCR automobile, već mešavinu za Dejtona prototipove, a ona sadrži 20% etanola, umesto 10%. To je uzrokovalo značajan pad performansi “honde” #89, kažu njeni piloti koji su se silno namučili da kompenzuju u prvi mah neobjašnjivi deficit.

Eversli je pokušao da situaciji parira kasnim kočenjima, ali je u drugoj polovini trke u jednoj od takvih situacija pogrešio i naslonio se na “hjundai veloster” #98 ekipe Brajan Herta autosport. U južnokorejskom automobilu se u tom času nalazio Majkl Luis, a bliski susret je obojicu izbacio iz igre.

“Strašno sam razočaran i zbog tima HART i zbog momaka iz Brajan Herta autosporta”, ispričao je Eversli, osvajač Pireli čelendža 2018. “Došli smo kao šampioni, a ispali smo moroni! Naša “honda” je bila baš moćna tokom treninga i vorm-apa, a kasnije u trci sve se promenilo. Imali smo deficit od 8-9km/h u odnosu na sve druge TCR automobile. Kasnije smo shvatili da je nama isporučeni benzin bio onaj namenjen Penskeu i zato motor našeg automobila nije radio onako kako je trebalo.”

“Pokušavao sam da nešto od izgubljenog nadoknadim na kočenju, ali to je bilo teško. Nažalost, na petoj krivini prebrzo sam stigao do zone kočenja, aktivirao se ABS i završio sam u Luisovom automobilu kao pravi magarac!”

“To je bio lanac događaja koji nas je doveo u apsurdnu situaciju. Moj je posao da sračunam rizik kako bih izvukao korist, a u trci sam u tome pogrešio. Izvinjavam se i svom kolegi iz tima HART, Brajan Herta autosportu i njegovim pilotima Vilkinsu i Luisu”, poručio je na kraju Eversli.

Sledeća runda IMSA Mišlen pilot čelendža održava se polovinom februara na Sebringu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 3 =