O’Jang u Hong Kongu šesti na debiju u električnom “jaguaru”

Na debitantskom gostovanju u Jaguar I-pejs eTrofeju na ulicama Hong Konga, lokalni trkač Deril O’Jang došao je do cilja kao šesti.

Bivši WTCC pilot vozio je VIP “jaguar I-pejs” u sveelektričnoj monomarka seriji engleskog brenda, koja tokom deset odabranih e-prija čini prateći program Formule E.

Kao VIP učesnik, O’Jang je u nastupu “na domaćem terenu” gradu bio transparentan i prvi put se na ulicama “svog” grada trkao u električnom automobilu.

Bez ikakvog prethodnog iskustva u električnom “jaguaru”, O’Jang je planirao da se poboljšava iz sesije u sesiju, a promenljivi vremenski uslovi primorali su i njega i 11 konkurenata da se prilagode i toj varijabli.

Deveti na treningu, Jaguarov VIP gost je po oblačnom i vlažnom vremenu zabeležio sedmo vreme u kvalifikacijama. O’Jang smatra da je u toj fazi mogao da prođe i bolje i požalio se da je u svom potencijalno najbržem krugu naišao na gužvu na uzanoj i vijugavoj stazi, što je prouzrokovalo gubitak vremena u poslednjem sektoru.

U prelasku preko ivičnjaka, na “jaguaru” #1 stradao je i pneumatik, pa je sedma pozicija bila najviši kvalifikacioni domet, a borbeni nastup u trci postao je obaveza.

Hongkonška runda Jaguar I-pejs trofeja vožena je po klizavom asfaltu, O’Jang se odlično snašao na startu iz donjeg doma kolone i već na prvoj krivini popeo se na peto mesto. Usredsređen na dalji prodor, on je u 3. krugu preuzeo četvrtu poziciju, a nadalje je staza postajala sve suvlja.

Trkač iz Vankuvera koji nastupa pod zastavom Hong Konga tražio je priliku da izvede i poslednji korak koji ga je delio od podijuma, ali ga je u 14. krugu pratilac pogurao na krivini 1. Kontakt nije potpuno anulirao sav dotadašnji trud: O’Jang je pao na šesto mesto, odakle do karirane zastave nije uspeo da napreduje. Na cilju je kasnio 5,2 sekunde za pobednikom.

Ispred njega je trku završilo petoro konkurenata u PRO klasi serije, a mesta od sedmog do devetog pripala su PRO-AM takmičarima. Tri “jaguara I-pejs” nisu stigla na cilj.

Dvostruku pobedu u Hong Kongu ostvarili su trkači Rejhal Leterman Lanigan rejsinga, Brajan Selers i Ketrin Leg. Ovakav ishod doneo je i promenu u generalnom poretku PRO klase: Selers je sada lider, dok je britanska pilotesa pala na drugo mesto, sa 4 poena manje.

Iako 38-godišnji O’Jang nije dospeo do podijuma, mada je svojim navijačima i sunarodnicima obećao da će se kod kuće boriti za taj cilj, on nije bio nezadovoljan onim što je na 1.860 metara dugačkoj stazi prikazao.

“Trka je bila zaista dobra i lepo sam se zabavio. Startovao sam sjajno i prestigao nekoliko automobila, pa sam dospeo do dobre pozicije. Pokušavao sam da primenim sve što sam naučio u poslednjih nekoliko dana i dobro mi je išlo, uspelo mi je da se u borbi probijam napred.”

“Iako sam imao bolji tempo od automobila preda mnom, jednostavno nisam mogao da ih prođem. Hteo sam da napadnem trećeplasiranog, ali mi je kao gostujućem vozaču prioriet bio da izbegnem kontakt. Pazio sam na druge, jer se oni bore za titulu. Na restartu sam udaren otpozadi, izgubio sam pozicije, to je bila šteta jer sam se borio za podijum.”

“Sve u svemu, bilo je veoma zabavno i nadam se da ću se uskoro ponovo trkati u električnim automobilima!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three − three =