Opcione tvrde ili opcione meke gume? Danlop za BTCC bira ovako

Danlop, zvanični i višedecenijski snabdevač i partner Britanskog turing šampionata, objasnio je kako bira opcione gume za najznačajniju automobilsku seriju na Ostrvu.

Inženjeri u tom izboru uzimaju u obzir nekoliko faktora: temperature staze i vazduha, dužinu trajanja trka, vrste krivina, snažna kočenja i trakciju, kao i površinu piste.

Temperaturne varijacije su se na pistama 2017. kretale od 3 do 52 stepena Celzijusa i one takođe predstavljaju faktor u odlučivanju. Sami Danlop BTCC trkački pneumatici imaju širok temperaturni interval u kojem operišu, od 60 do 120 stepeni.

Danlop ima bogata saznanja stečena tokom 60 godina “limuzinskog” ili turing trkanja i uzima ih u obzir kada odlučuje o tome koje će opcione gume ponuditi na svakoj od devet BTCC rundi na kojima su dve mešavine u igri.

Podsećamo da svi BTCC vozači na raspolaganju za suvu pistu imaju Danlop “sportmaks” slikove, a za vlažnu “sportmaks blurespons” pneumatike.

Tokom dve od tri trke svakog vikenda po pravilu se koristi primarna slik guma (Trakston je izuzetak, tu se sve tri trke voze na istoj mešavini). Ekipe pre subotnjih kvalifikacija moraju da saopšte u kojoj će trci voziti opcioni set pneumatika (meke ili tvrde, zavisno od onoga šta im Danlop ponudi). Ova informacija objavljuje se tek u nedelju ujutru.

Opciona guma se tri puta u sezoni može koristiti u prvoj trci vikenda, tri puta u drugoj i tri puta u trećoj. Ako je ekipa odabrala da nastupa na opcionim pneumaticima u trci koja se ispostavi kao kišna, ona mora da pokuša da opcione gume iskoristi tokom prvog sledećeg starta na istoj rundi.

Jedna ovosezonska promena tiče se “blurespons” guma za vlažnu pistu. Postupajući po zahtevu navijača, Danlop je odlučio da ove pneumatike označi plavom bojom na bokovima. Tako će gledaoci kraj staza ili kraj televizora moći da razaznaju šta ko vozi u uslovima kada nije nužno jasno da li je neko startovao na slikovima ili gumama s profilom.

Izbor opcionih guma ostaje vrlo sličan prošlogodišnjem, uz izuzetak vikenda na Snetertonu, za koji će zbog posebnog programa odluka o prirodi opcionog kompleta biti doneta posle testa sredinom sezone.

Iz pregleda koji sledi, vidi se da su u četiri slučaja opcione gume meke i isto toliko puta tvrde. Ponudu za Sneterton tek treba definisati, a na Trakstonu, kao što je već rečeno, nema primarnih i opcionih pneumatika i voze se samo tvrdi.

Ovako izgleda raspored korišćenja Danlop “sport maks” primarnih, opcionih tvrdih i opcionih mekih slik pneumatika tokom BTCC sezone 2018, od prvog do poslednjeg takmičarskog vikenda.

Runda 1, Brends Heč Indi: dve trke primarne, jedna trka meke gume

Na otvaranju sezone na Brends Heču meka guma ima širok operativni temperaturni opseg, što pogoduje hladnijem vremenu, kakvo se obično sreće u doba početka šampionata.

 

 

Runda 2, Donington park: dve trke primarne, jedna trka tvrde gume

Donington na papiru ne izgleda kao staza za koju bi tvrde gume bile podesne, jer ima nekoliko dugih pravaca, ali su one odgovarajuće zbog specifične površine asfalta.

 

 

Runda 3, Trakston: sve tri trke tvrde gume

Trakston je oduvek predstavljao jednu od najizazovnijih staza. Takvim ga čine kombinacija abrazivnog asfalta i ivičnjaka, kao i činjenica da su automobnili konstantno u skretanju i nema pravaca na kojem bi se pneumatici ohladili. Tvrda guma osavremenjene specifikacije, uvedena u upotrebu prošle sezone, pokazala se dobro na svim automobilima i na celu trkačku distancu, pa će biti ponovo korišćena i 2018.

Runda 4, Olton park: dve trke primarne, jedna trka meke gume

Na Olton parku je kočenje jedan od glavnih faktora. Tamo gde postoje snažna kočenja, obično se odmah zatim javlja i potreba za dobrim prenosom snage na asfalt, pogotovu na izlasku iz ukosnice, smeštenom na uzbrdici. Inženjeri Danlopa su za Olton park odabrali meku gumu kao opcionu, jer za nju važi da pruža stabilnost i osećaj na kočenju.

Runda 5, Kroft: dve trke primarne, jedna trka tvrde gume

Kroft je još jedna staza za koju nije lako odabrati opcioni pneumatik, jer i meka i tvrđa mešavina tu dobro funkcionišu. Ipak, sekcija između Tauer i Džim Klark S krivina zahteva brze promene pravca, pa izdržljivost tvde mešavine daje automobilima stalnost u ponašanju.

 

 

Runda 6, Sneterton: izbor pneumatika biće potvrđen naknadno

Kako se u čast BTCC 60-godišnjice na Snetertonu organizuje poseban program, sa specijalnom trkom od 60 milja, u kojoj vozači neće imati balast, a dobijaće duple bodove, iz Danlopa tek treba da saopšte koja će guma biti opciona.

 

Runda 7, Rokingem: dve trke primarne, jedna trka tvrde gume

I Rokingem je izazov za gume, zbog kombinacije velike brzine i nagiba na krivini 1, koja je i najbrža u celom šampionatu. Ti su faktori naveli Danlop da kao opcionu gumu odaberu onu tvrdu.

 

 

Runda 8, Nokhil: dve trke primarne, jedna trka meke gume

Nokhil je kratka i pista izvedena na zatalasanom terenu, a najčešće sveže vreme čini mekši pneumatik gumom izbora. On pruža dobru trakciju i ubrzanje potrebno na izlasku iz ukosnice na startno-ciljni pravac.

 

 

Runda 9, Silverston: dve trke primarne, jedna trka tvrde gume

Pista u Northemptonširu ove godine biva kompletno presvučena novim asfaltom i BTCC će dočekati u takvom, “ponovljenom”, izdanju. U Danlopu ne veruju da će nova površina imati posebno dejstvo na gume tokom pretposlednje runde serije. Kako je sekcija između krivina Vudkot i Kops izuzetno brza, tu se tvrđa opciona guma pokazuje kao izdržljivija i zato je ona izbor.

 

Runda 10, Brends Heč GP: dve trke primarne, jedna trka meke gume

Autodrom u Kentu domaćin je i poslednje runde šampionata, ali u svojoj dugačkoj, Gran pri varijanti. Kao i na početku sezone, pratilac ovog takmičarskog vikenda najčešće su niže temperature, pa inženjeri znaju da je opciona guma za te uslove ona meka.