“Opel astra TCR” prešla 250 krugova na Eštorilu (VIDEO)

Nastavljen je opsežan program razvoja nove “opel astre TCR”, koji zajedničkim snagama sprovode Opel motorsport i njegov partner, tjuner Kisling motorsport.

Prošle nedelje je automobil namenjen klijentskim trkačkim poduhvatima u svim šampionatima koji se voze po TCR normama prešao oko 250 krugova tokom pet dana proba na autodromu Eštoril.

“To je bio dobar test”, izjavio je direktor Opel motorsporta Jerg Šrot. “Rokovi su vrlo kratki, ali sve ide po planu. “Astra TCR” se pokazala pouzdanom tokom vožnji u Zandvortu i Eštorilu i performanse su joj dobre. Sada se bavimo optimizacijom detalja, a prvi automobili će krajem februara biti isporučeni našim klijentskim timovima.”

Opel-Astra-TCR-299213

Posebna pažnja u razvoju automobila posvećena je sofisticiranom konceptu prednje osovine. Tehnički direktor Opel motorsporta Ditmar Metrih objašnjava: “To je ključna komponenta na trkačkom automobilu s prednjim pogonom i 330 KS. Sve longitudinalne i bočne sile TCR automobila deluju na prednje točkove – kočenje, ubrzanje, skretanje. I tu nije reč samo o vremenima krugova, već i o trošenju guma. Auto čija prednja osovina bude dobro funkcionisala imaće i takmičarsku prednost, a mi po TCR pravilima imamo slobodu u projektovanju prednje osovine.”

Tokom najnovijih probnih vožnji tehničari su se bavili osnovnim podešavanjima kako bi iz “astre” izvukli maksimum performansi. “Uvek je jednostavnije da brz trkački automobil učinite izdržljivim nego da izdržljiv automobil učinite brzim”, ističe Metrih. “Međutim, auto na kraju mora da poseduje obe ove osobine.”

“Pri tome je važno uspostaviti finu ravnotežu između mehaničkog prianjanja šasije i točkova i aerodinamičkog prianjanja, koje se postiže zahvaljujući zadnjem krilu i spliteru. Kada se to postigne, auto je istovremeno i brz i njime se lako upravlja.”

Prvi čovek sportskog odeljenja Opela za kraj ističe da je preostalo još mnogo posla, ali i da se raduje dolazećoj sezoni: “TCR je tačno ono što timovi i navijači žele. Trkanje je uzbudljivo i neizvesno, s automobilim s kojima se gledaoci mogu identifikovati. To je koncept kome je uspeh zagarantovan”, ocenio je Šrot

“Opel astra TCR” doživeće javnu premijeru na Ženevskom auto-salonu u prvoj polovini marta.