Opelov prioritet je opstanak, trkanje dolazi posle

Ljubitelji Opela ne treba da se nadaju angažmanu brenda u nekom od globalnih sportskih programa barem do 2020, a i tada tek pod uslovom da nemački proizvođač opstane i počne da posluje profitabilno.

Francuska PSA grupa prošle godine je kupila evropski ogranak Dženeral motorsa, što podrazumeva i brendove Opel i Voksol. Cilj je potpuni preokret finansijskog stanja, jer je GM Evropa poslednji put je bio profitabilan još 1999, a od početka veka izgubio je čak 20 milijardi dolara!

PSA direktor Karlos Tavares istakao je da je prioritet opstanak Opela, a da će tek po ostvarenju tog zadatka moći da se razmatra neki program u automobilskom sportu.

“Opel će, u istoj meri kao i bilo koji drugi brend PSA grupe, steći priliku da ima svoj auto-sportski program, čim preokrenemo stanje u kompaniji. To je potpuno jasno”, poručio je Tavares, koji je bio arhitekta preuzimanja vrednog ukupnih 2,2 milijarde evra.

“Trenutno je sportski program Opela vrlo tanak. Postoji “adam R2″, ali to je monomarka šampionat ograničenih razmera, Opel adam reli kup, koji kompaniju ne košta mnogo.”

“Opelov prioritet jeste da opstane i to je ključ. Ne želim da se taj fokus izgubi. Smatram svojom obavezom da kažem istinu, a ne ono što bi ljudi voleli da čuju.”

“Čim u Opelu izvedemo preokret, a mi smo posvećeni cilju da to bude 2020, možemo ponovo da govorimo o sportu. Biće mi drago da nemački inženjeri rade na sportskim projektikma, isto kao i francuski, španski i engleski. Sve je moguće dokle god oporavak firme nije doveden u pitanje”, završio je Tavares.

Opel nije izvodio značajniji program u Svetskom reli prvenstvu još od modela “kadet GSI” u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

U ovom stoleću, postojao je i DTM projekat, na koji je tačka stavljena 2005. godine. To je bio poslednji fabrički program kuće do “adama R2” i reli kup takmičenja u Nemačkoj, te Evropskog reli prvenstva.

Konačno, najnoviji trkački proizvod, “opel astra TCR”, napravljen je za turing takmičenja i razvijen je u saradnji Opel motorsporta i njegovog partnera Kisling motorsport.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + four =