Oriola: Nadamo se promeni balansa performansi

Sa izmenjenom trkačkom trojkom i Danijelom Lojdom u kokpitu koji je dosad zauzimao Igo Valente, Lukoil Kraft-Bambu treba da iskoristi Salcburgring za oporavak timskih i vozačkih pozicija u obema kategorijama u TCR Internacionalnoj seriji.

Superbrzi austrijski autodrom na kalendaru je posle takođe brzih staza, Spa Frankoršampa i Monce. Direktor tima Ričard Kolmen uoči trka na Salburgringu nije bio optimista i o tome priča krajnje neuvijeno: “Ne očekujemo da ćemo dobro proći ovog vikenda u Salcburgu, jer staza neće odgovarati našim automobilima. Nažalost, ovo je treća brza pista zaredom, ali se nadamo da ćemo osvojiti solidne bodove pre nego što pređemo u Mađarsku i na Ošersleben, koje bi “seatu” trebalo da pogoduju.”

Pepe Oriola je trenutno najbolje rangirani vozač Kraft-Bambua u TCR Internacionalnoj seriji, ali kao petoplasirani zaostaje za liderom solidnih 67 poena. Španac se na Salcburgringu trkao u obe prethodne sezone i, sa nedavno osvojenim podijumom iz Monce, dopušta sebi da se nada dobrom rezultatu.

“Radujem se Salcburgringu. Prošle godine sam vodio do poslednjeg kruga, a onda mi je otkazao motor. Mislim da ću na ovoj stazi biti moćan, ali se nadamo promeni balansa performansi kako bismo prikazali naš potencijal i osvojili važne bodove”, kazao je Španac.

Neš je prošle godine na Salcburgringu stigao do podijuma, i to uz start sa začelja kolone. U prvoj polusezoni 2017, u slučaju engleskog pilota rezultati su uglavnom izostajali, pa se trkač iz Milton Kinsa nalazi na 9. mestu u generalnom. Njemu je, kao i celom timu, potreban hitan preokret, pa bi teorijska ambicija ovog vikenda bila izlazak na podijum.

Najavljujući dolazeći vikend, Neš se setio i svoje WTCC pobede u Austriji 2013, mada je obraćanje počeo nešto skorijim uspomenama: “Prošle godine su mi kvalifikacije upropastili tehnički problemi, pa sam u obema trkama startovao sa začelja. U tim uslovima, drugo i četvrto mesto predstavljali su zadovoljavajuće rezultate. Na Salcburgringu sam ranije pobeđivao i dopada mi se, iako je jedna od kraćih staza koje posećujemo.”

Debitant Danijel Lojd nije nov u Kraft-Bambu timu, ali ga u Austriji svejedno očekuje krupan izazov, jer posle BTCC MG-a seda u “seat leon TCR”, a na Salcburgringu dosad nije vozio. Na sreću britanskog vozača, organizator je omogućio tri sata testiranja u petak, što će omogućiti solidnu adaptaciju za prvi nastup u svojstvu TCR pilota.

“Jako sam uzbuđen, staza mi je nova, auto mi je nov i prvi put sam u TCR seriji, imaću mnogo da naučim”, ispričao je doskorašnji BTCC takmičar. “Sjajno je što imamo solidno vreme za testiranje u petak, pa ću brzo ući u štos sa svojim inženjerom i odatle idemo dalje. Tim će svakako već imati dobar osnovni setap, i to je dobro. Da bih izvukao maksimum iz ovog vikenda, moram dobro da se uklopim u ekipu i bilo bi sjajno da osvojimo dosta poena. Ovo je jak šampionat, konkurencija je veoma oštra i probaću da se na sve što pre naviknem.”