Ovo je provizorni kalendar prve Pure ETCR sezone

Pure ETCR, prvi svetski multibrend šampionat potpuno električnih turing automobila, objavio je provizorni kalendar svoje inauguralne sezone.

Program takmičenja 2021. predviđa pet rundi, četiri klasične i jednu uličnu stazu. Serija treba da počne u junu u Evropi i da se završi sredinom oktobra u Aziji.

Inovativni Pure ETCR trkački format u vidu bitaka imaće svoju premijeru na Valelungi, a letnji termin odabran je zbog većih šansi da se izbegnu posledice pandemije korona virusa.

Dva naredna vikenda voze se na Zolderu i Motorland Aragonu, kao prateći program FIA Svetskog kupa turing automobila.

Nastup u Kopenhagenu biće debi kategorije na uličnoj stazi, Pure ETCR je tu gost Istorijske velike nagrade prestonice Danske.

Tačku na sezonu staviće runda u Južnoj Koreji, ponovo zamišljena kao WTCR pratnja.

Organizator takmičenja ističe da su Pure ETCR najsnažniji turing automobili ikada izrađeni, da imaju najbolja ubrzanja i istovremeno se hvali koracima preduzetim u cilju očuvanja okoline i promocije održivosti.

U njih spada brodski prevoz sve opreme između Evrope i Azije, jer je on sto puta manje štetan od avionskog.

Pure ETCR koristiće samo jednu vrstu Gudjir pneumatika za sve vremenske prilike, što smanjuje potrebe za proizvodnjom i transportom guma na trkačke vikende.

Za punjenje vozila koristiće se struja koju nije nastala trošenjem fosilnih goriva, već je stvaraju vodonični generatori.

Najavljen je direktan prenos svih Pure ETCR rundi, za šta će se u najvećoj meri pobrinuti Eurosport.

kalendar Pure ETCR 2021.

jun 18/20 – Valelunga, Italija
jul 2/4 – Zolder, Belgija
jul 9/11 – Motorland Aragon, Španija
avgust 6/8 – Kopenhagen, Danska*
oktobar 15/17 – Inđe Spidijum, Južna Koreja
*čeka se homologacija staze