Ozvaničeno: Sofija Flerš vozi DTM Abt “audi”

Obistinilo se ono što smo prekjuče najavili kao mogućnost: Nemica Sofija Flerš dobila je mesto na ovosezonskoj DTM startnoj rešetki.

Ona će voziti treći “audi R8 LMS” ekipe Abt sportslajn i biće prva žena u šampionatu od 2012. godine.

Tim je za dolazeću DTM sezonu još ranije prijavio Majka Rokenfelera i Kelvina van der Lindea, a budžet za treći auto obezbedio je Šefler, dugogodišnji Abtov partner u Formuli E.

Sofija Flerš će svoje prve obaveze u timu iz Kemptena imati početkom aprila, tokom zvaničnih DTM testova na Hokenhajmringu.

“Zaista se radujem što ću se takmičiti u DTM-u”, kazala je 20-godišnja automobilistkinja.

“Partnerstvo sa Šeflerom i timom Abt sportslajn je sjajno i daje mi samopouzdanje uoči moje prve sezone. Ponosna sam što mi je data šansa da se pokažem u konkurenciji tako jakih vozača.”

Fleršova je tekla karijeru u jednosedima F3 i F4 nivoa. Vozila je i 24 časa Le Mana, a kao brend ambasador Šeflera izvezla je nekoliko krugova u DTM demo električnom automobilu na finalu sezone 2020.

Foto: Gruppe C Photography

Ona je već treća dama koja vozi DTM za Abt sportslajn. Njene prethodnice bile su Engleskinja Ketrin Leg 2009. i Švajcarkinja Rahel Fraj 2012.

Međutim, za ovu godinu je Abt spremio i jednu premijeru: Sofijin trkački inženjer takođe će biti žena, Laura Miler, a njenim delom tima rukovodiće još jedna pripadnica nežnijeg pola, Majke Frik.

“Radujemo se ovom novom zajedničkom DTM poduhvatu, radu sa Sofijom i saradnji sa Šeflerom”, kazao je Hans-Jirgen Abt. “Sada u timu imamo DTM veterana, rukija i damu, ljubitelji auto-sporta tome mogu da se raduju.”

“Mi smo pioniri mobilnosti, DTM je strast u akciji i savršen opitni poligon. Delimo Sofijin entuzijazam za tehnologiju i vidimo je kao važan uzor za sve devojčice i žene koje idu za svojim ciljevima vođene talentom, predanošću i ambicijom. Zajedno ćemo oblikovati napredak koji pokreće svet, na stazi i van nje”, poručio je Matijas Cink, član izvršnog odbora za automobilske tehnologije u kompaniji Šefler.

DTM sezona treba da počne sredinom juna u Monci.