Pafet: Brends Heč GP staza zastrašiće DTM vozače

© 2018 SRO Motorsports Group

Mercedesov DTM pilot Gari Pafet pozdravlja dolazak nemačke premijum turing serije na Gran pri verziju autodroma Brends Heč i tvrdi da će ova konfiguracija uterati strah u kosti svakom od njegovih kolega.

DTM je gostovao na pisti u Kentu u periodu od 2006. do 2013, ali je svih osam trka te epohe voženo na kratkoj, Indi varijanti od nepuna 2 kilometra.

U 2018. Brends Heč se ponovo našao na kalendaru šampionata, samo ovoga puta u punoj dužini od 3,9 kilometara. Termin održavanja britanske DTM runde, jedne od deset na proširenom kalendaru serije, jeste 11. i 12. avgust.

Kao čovek kome je Brends Heč između ostalog i domaći teren, Pafet prognozira da će brze krivine njegove Gran pri verzije – Hotorn, Vestfild, Dingl del, Šin i Stirlings – učiniti ovo mesto najprohtevnijim od svih na rasporedu šampionata, a razlog za to je ogromna zavisnost DTM automobila od aerodinamike.

“Staza je lepa, ali i plaši”, tvrdi britanski trkač. “Ranije smo vozili na Indi stazi i to je bilo već dovoljno zastrašujuće, a ove godine idemo na Gran pri konfiguraciju.”

“Naši automobili stvaraju veliki aerodinamički potisak, a te krivine (na GP stazi) su impresivno brze.”

“Nekolicina momaka se trkala na Gran pri stazi u GT automobilima, ali mislim da će ona uterati strah u kosti svakome ko na nju izađe u DTM automobilu, jer na Brends Heču nema odmora, on je nemilosrdan.”

“Ako pogrešite, Brends Heč će vas kazniti i zato ne sumnjam da će on biti najteža i najizazovnija staza na DTM kalendaru 2018. A to je sjajno.”

© BMW AG

Pafet je DTM pilot od 2003. godine, šampion serije bio je 2005, a sve vreme je pulen Mercedesa. On je prokomentarisao i ukidanje kompenzacionih težina koje je, posle mnogo kontroverzi, DTM izveo prošlog septembra. Prema mišljenju 36-godišnjeg automobiliste, taj je potez ispravan jer je sprečio proizvođače da manipulišu trkama i njihovim rezultatima.

“Problem s kompenzacionim težinama bio je u tome što su timovi izigravali sistem i izvodili određene stvari kako bi uticale na njega, a da bi imale lak ili težak auto auto onda kada to žele”, objašnjava Pafet.

“To je značilo da je bilo vikenda kada dođete na stazu i znate da samo jedan proizvođač ima šansu da pobedi, zbog težina automobila.”

“Pred kraj prošle godine, otarasili smo se balasta i videli smo koliku prednost u performansama ima Audi. Ali, kada odbacite kompenzacione težine, automobili su toliko ujednačeni da svi takmičari obično stanu u isti sekund.”

“Ako vozač dođe na stazu koja mu se dopada, možda pronađe desetinku ili dve u samom sebi, jer mu se sviđa da tu vozi, ili možda zna određeni trik za neku krivinu. To će mu doneti napredak od šest mesta u startnoj rešetki.”

“Inženjeri mogu malo da promene setap, to će vam doneti desetinku i napredak od još dva ili tri mesta. Spolja možda deluje da neko ima veće šanse, pa mu tog vikenda vredi malo “odvrnuti” motor. Međutim, u DTM-u je toliko tesno da je dovoljno teško da završite u prvih deset, a kamoli da osvajate bodove.”

Kao i svi ostali DTM vozači Mercedesa, i Pafet mora da razmišlja o svojoj trkačkoj budućnosti posle 2018, kada će trokraka zvezda napustiti ovu seriju i posvetiti se Formuli E.

Eventualni angažman u prvoj seriji električnih jednoseda deluje primamljivo, a iskustvo u svojstvu test vozača Meklaren F1 tima predstavlja dodatni kvalitet. Godine možda i ne idu Pafetu u prilog, ali će on dobiti priliku da isproba automobil Formule E na testu posle e-prija Marakeša. Šansa se ukazala zahvaljujući bliskoj vezi Mercedesa i tima Venturi za koji se već trkaju dva DTM pulena Štutgarta, Maro Engel i Edoardo Mortara.

“Ta kategorija mi se dopada i ako test prođe dobro, definitivno bih se radovao ako mogu da je vozim u budućnosti”, otkriva Pafet.

“Jasno je i nije tajna da Mercedes napušta DTM na kraju 2018. i zato razmatram druge opcije. Formula E je jedna od njih i zato je Marakeš savršena prilika da isprobam automobil i vidim da li bih to voleo da radim dogodine.”

“Želim taj test makar da vidim kako to izgleda. Velika se prašina digla oko Formule E, a meni deluje kao kul klasa.”

Pafet je prošle nedelje isprobao svoje sedište za električnu formulu i upoznao stazu Mulaj el Hasan u simulatoru Venturi tima.

Odatle i prvi utisci i upoređenja: “Auto nije toliko težak, ali ima mnogo posla. Morate da naučite kako da koristite sistem za povraćaj energije i kako da na kočenju prikupite maksimum energije. Svi prekidači i podešavanja na volanu razlikuju se od onih u Formuli 1, čiji volan takođe ima mnogo dugmića. U bolidu Formule E oni rade druge stvari i zato morate stalno da razmišljate. Kada sam ušao u simulator, mislio sam da znam čemu koje dugme služi, ali se ispostavilo da je to prilično drugačije.”