Pafet ide u Hokenhajm s pomešanim osećanjima, Rast nema šta da izgubi

Sva trojica kandidata za DTM krunu 2018. već su u karijerama osvajala nemačku premijum turing seriju.

Aktuelni lider Pol di Resta bio je DTM šampion 2010. godine. U sezonsko finale na Hokenhajmringu on ulazi s prednošću od 4 boda nad timskim kolegom iz Mercedesa Garijem Pafetom i sa 30 poena više od Renea Rasta, koji je u ovom tromeču branilac časti Audija.

“Naše šanse da osvojimo titulu stoje dobro,” kaže Škot. On je jedini vozač koji do titule može da stigne već u subotu, naravno uz određenu dozu sreće. Ukoliko bi na prvoj trci osvojio 25 poena više od Pafeta, pitanje šampiona bilo bi rešeno. To u praksi podrazumeva da Di Resta mora da osvoji subotnji sprint, a da njegov engleski konkurent ne osvoji ni bod. “Daću sve od sebe i radujem se fer borbi sa suparnicima”, poručio je Di Resta.

Pafet je svoj DTM naslov obezbedio još pre 13. godina, u sezoni 2005. Najsvežiji uspeh na Hokenhajmringu zabeležio je na otvaranju aktuelne sezone, pobedivši u subotnjoj trci.

“Mnogo se radujem Hokenhajmu, iako tamo odlazim s pomešanim osećanjima”, kaže Englez koji je u dosadašnjoj DTM karijeri osvojio 23 trke i u povoljnom slučaju može da se popne na treće mesto večne liste pobednika, iza Bernda Šnajdera i Klausa Ludviga.

“Poslednji trkački vikend sezone uvek je nešto posebno, a ovog puta će to biti u još većoj meri, jer je to poslednji DTM vikend za Mercedes Benc posle više od 30 godina. A ja sam ih na tom putu pratio tokom 15 od tih godina i to je veoma dirljivo. Očekujem blisku borbu i radujem joj se”, najavio je Pafet, osvajač tri trke u 2018.

Rast je DTM titulu osvojio prošle godine i njega kao trećeg kandidata za tron očekuje kolosalan zadatak. Branilac naslova otići će u Hokenhajm s deficitom od 30 poena i, da bi šampionat ostavio otvorenim do nedeljne trke, on u subotu mora da završi ispred Di Reste i Pafeta. Na Rastovoj strani je zamah oličen u četiri uzastopne pobede postignute na Nirburgringu i Red bul ringu.

“Na Hokenhajm gledam s velikim samopouzdanjem i radujem se tromeču za titulu,” kaže motivisani Rast uoči vikenda velike odluke. Da bi održao svoje šanse u životu i odbranio krunu, aktuelni DTM šampion već se ubacio u potpuno ofanzivni način razmišljanja, što je najavio još tokom vikenda u Špilbergu: “Na kraju krajeva, ja nemam šta da izgubim i zato moj pristup podrazumeva maksimalni napad.”

Audiju će strateški biti utoliko lakše što u igri za titulu ima samo jednog vozača i za njega će raditi sve timske kolege. S druge strane, Mercedes ima dvojicu pretendenata, što zahteva fleksibilniji pristup, a u trkama bi, u zavisnosti od razvoja događaja, moglo da stvori probleme i primora ekipu na iznenadne odluke koje bi, uz Audi kao faktor, mogle da budu štetne po jednog od njih.

DTM treninzi, kvalifikacije i trke na Hokenhajmringu voze se po sledećem rasporedu:

Trening 1 – petak – 15:45-16:15
Trening 2 – subota – 9:00-9:30
Kvalifikacije 1 – subota – 10:55-11:15
Trka 1 – 13:30 (55′ + 1 krug)
Trening 3 – nedelja – 9:00-9:30
Kvalifikacije 2 – nedelja 11:10-11:30
Trka 2 – 13:30 (55′ + 1 krug)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 3 =