Pafet pokorio Lauzicring, dva “mercedesa” na podijumu

Photo by Hoch Zwei

Mercedesov trkač Gari Pafet osvojio je drugu DTM trku na Lauzicringu i ubeležio svoju drugu pobedu u 2018, a 22. u karijeri.

Ujedno, to je i druga pobeda trokrake zvezde ovog vikenda na autodromu u Brandenburgu.

Pafet je krenuo s trećeg mesta, do četvrtog kruga obišao je i kolegu Paskala Verlajna i dotle vodećeg BMW pulena Filipa Enga. Eng je nastavio da gubi pozicije i uskoro je pao na četvrto mesto, iza Paskala Verlajna i Marka Vitmana.

Pafet je otišao u boks već u 11. krugu, a ta strategija pokazala se ispravnom da ga održi u vođstvu do kraja.

Vitman je menjao gume krug kasnije od Verlajna, zahvaljujući čemu mu je preoteo poziciju i dospeo do uloge prvog Pafetovog pratioca. U drugoj fazi trke bio je dovoljno brz da se Englezu do cilja primakne na oko 1,5 sekunde. Pravog napada nije bilo, ali se tenzija održala i tokom finalnih krugova, a vozač BMW-a završio je drugi.

Na treće mesto podijuma popeo se Paskal Verlajn u još jednom “mercedesu”. Njegov timski kolega Pol di Resta završio je četvrti, što je impresivan rezultat kad se uzme u obzir da je startovao petnaesti. I on može da zahvali strategiji za dobar deo svog napretka u poretku, jer je gume menjao relativno rano, u devetom krugu.

I kasniji odlazak u boks mogao je da donese lepe plodove, što je pokazao Timo Glok, na startu deseti, na cilju peti.

Džejmi Grin je završio kao šesti i najbolje rangirani vozač Audija. Budući da je imao efektivno pretposlednju, 16. startnu poziciju, i da je Audi formacija početno bila na samom repu kolone, on i njegov tim izveli su jedino što im je preostalo – pribegli su alternativnoj strategiji. Englez je promenio gume već na kraju prvog kruga, proveo je veći deo trke sam i izvan gužve i sačuvao pneumatike tako da je u poslednjem krugu prestigao Enga i upisao prve poene u sezoni.

Engova prva DTM pol-pozicija nije donela očekivani rezultat. DTM debitant klasifikovan je kao sedmi, gde se završilo njegovo propadanje u poretku. Utisak je da Austrijanac još nije valjano savladao korišćenje DRS-a, naročito važnog na stazi kakav je Lauzicring.

Bodove za proizvođača iz Ingolštata osvojio je i osmoplasirani Majk Rokenfeler. Iako je krenuo s pete pozicije, brzo je propao u poretku, pa je već u sedmom krugu menjao gume. Tako je iz nedeljne trke izvukao makar četiri poena.

Džoel Erikson je danas uglavnom morao da se brani, a to mu je išlo s promenljivim uspehom. Dva puta je gubio dvoboje s Edoardom Mortarom, dva puta su sudije (bespotrebno i preoštro) naređivale Italijanu da vrati poziciju, a Erikson se u finišu dočepao devetog mesta, u fazi kada je Lukas Auer počeo da tone u plasmanu.

Robin Frajns je postupio slično kao i njegove Audi kolege. I on je ranije menjao gume i to mu je omogućilo da završi deseti i uzme poslednji bod, posle dobijenog duela s jučerašnjim pobednikom Mortarom.

Posle četiri od 20 trka Glok i dalje vodi u vozačkom poretku sa 72 boda, Pafet je drugoplasirani sa 71 poenom, dok je Verlajn treći sa 39. Sledeća DTM runda vozi se na Hungaroringu od 1. do 3. juna.