Pafetu i Mercedesu pol-pozicija na Hokenhajmringu

DTM veteran Gari Pafet osvojio je pol-poziciju za subotnju DTM trku na Hokenhajmingu i najavio je upečatljiv oproštaj Mercedesa od nemačke turing serije.

Englez je rano u 20-minutnoj sesiji zaustavio štopericu na 1:32.264. Iako su se njegovi pratioci smenjivali na drugom mestu, to vreme niko nije uspeo da nadmaši. Ono je, doduše, 1,5 sekund sporije od pol-pozicije iz 2017, zbog redukovane aerodinamike i pojednostavljenih komponenti vešanja.

Iza Pafeta će mesta u startnoj rešetki zauzeti dva “BMW-a M4 DTM”. Drugo mesto pripada Marku Vitmanu, a treće Timu Gloku. Prvi je bio 0.199, a drugi 0.204 sekunde sporiji od osvajača pol-pozicije. Pomenuta trojica pilota osvojila su i prve kvalifikacione bonus bodove u sezoni.

U nastavku poretka slede još dva “mercedesa-AMG C 63 DTM”: četvrtoplasirani je Lukas Auer, a peta pozicija pripala je DTM povratniku Paskalu Verlajnu.

BMW puleni Augusto Farfus i Bruno Spengler osvojili su šesto, odnosno osmo startno mesto, a između njih se našao Edoardo Mortara u “mercedesu”, zahvaljujući poslednjem brzom krugu, koji ga je iz donjeg doma poretka doveo u znatno pristojniju situaciju.

Audi je 2017. osvojio sve tri DTM titule, vozačku, timsku i proizvođačku, ali ovu sezonu nije započeo ni u sličnoj formi. Njegov najbolje rangirani vozač bio je aktuelni šampion Rene Rast, jedno vreme šesti, na kraju sesije deveti i jedini pilot “audija RS5 DTM” u prvih 10.

Sa desetog mesta startovaće F3 vicešampion i danas najbolje rangirani debitant, Džoel Erikson u “BMW-u”.

Od Mercedesovih trkača, mesta van top 10 pripala su Polu di Resti i Daniju Hunkadelji (dvanaesti i trinaesti), a jedinim “BMW-om” u toj zoni pilotira još jedan početnik, Filip Eng, na ovim kvalifikacijama petnaesti.

Loše rezultate Audija potvrđuju i plasmani njegovih ostalih aduta: Majk Rokenfeler je jedanaesti, Niko Miler četrnaesti, a mesta od 16. do poslednjeg 19. zauzeo je ostatak armade iz Ingolštata, u redosledu Loik Dival, Robin Frajns, Matijas Ekstrem, Džejmi Grin.

Poslovičnu ujednačenost snaga u DTM seriji ilustruje podatak da su na kvalifikacijama svi stali u isti sekund sa osvajačem pol-pozicije, a prva dvanaestorica bila su u 7 desetinki.

Subotnja DTM trka u Baden-Virtembergu startuje u 13:30, traje 55 minuta i jedan krug.