Parada “meklarena” na Silverston klasiku 2017. ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Manifestacija Silverston klasik, globalno najveći i najbolji trkački festival klasičnih automobila, može se podićiti još jednim rekordom koji je i zvanično ušao u Ginisovu knjigu.

Na prošlogodišnjem Silverston klasiku upriličena je najveća parada Meklaren automobila svih vremena, što su sada i potvrdili Ginisovi zvaničnici.

Parada je održana u čast 80-godišnjice rođenja Brusa Meklarena, znamenitog trkača i konstruktora. Organizovala ju je Grupa vlasnika “meklarena” i okupila je 115 “meklaren” superautomobila, koji su na asfalt Silverston gran pri staze izašli u nedelju, 30. jula.

Meklaren je šezdesetih godina kao vozač osvojio 24 časa Le Mana, dve Kan-Am titule i četiri F1 gran prija, pre nego što je 1970. tragično izgubio život na testu na Gudvudu. Novozelanđanin je imao samo 32 godine.

Ostao je najbolje upamćen kao konstruktor trkačkih automobila i njegovo ime i dalje živi. Tim koji je osnovao osvojio je 12 vozačkih i 8 konstruktorskih F1 titula, kao i 182 trke. “Meklaren” automobili pobeđivali su i na Le Manu i na Indiju 500, a danas to ime nose neka od najatraktivnijih GT vozila.

Paradu “meklarena” 2017. predvodila je Amanda Meklaren, jedino dete poginulog automobiliste, koja za kompaniju igra ulogu ambasadora brenda.

“Uzbuđeni smo što smo dobili potvrdu Ginisove knjige rekorda, taj sertifikat govori o stvarnom značaju onoga što smo postigli”, kazao je Džef Vodri, administrator Grupe vlasnika “meklarena”. “Znali smo da se šezdesetak “meklarena” bilo okupilo u Japanu i osećali smo da bismo to mogli da nadmašimo. Međutim, mi smo taj broj skoro udvostručili, što je daleko iznad naših početnih nadanja. Zato, veliko priznanje svima koji su u tome učestvovali.”

Silverston klasik je već bio upisan u Ginisovu knjigu, jer je 2011. upriličio najveću paradu “jaguara”. Tada je, u čast pedesetogodišnjice modela, na aslfalt izašlo čak 767 primeraka “jaguara E-tajp”.

Ove godine Silverston klasik biće održan od 20. do 22. jula i proteći će u znaku proslave šezdesetogodišnjice najvažnijeg takmičenja četvorotočkaša na Ostrvu – Britanskog šampionata turing automobila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =