Paulsen posle podijuma: Uvek sam jedan od najbržih kada je staza vlažna, a vozi se na slikovima

Stijan Paulsen konačno je izašao na pobedničko postolje u TCR Evropa!

Uporni Norvežanin startovao je dvanaesti na prvoj trci na Hungaroringu, a kroz cilj je prošao drugi, 2,7 sekunde iza Dušana Borkovića.

Trka je bila burna, obilovala je kontaktima, incidentima i vožnjama preko granica piste, pa se provizornim rezultatima moralo pristupiti s dobrom dozom rezerve. Ipak, naknadnih kazni nije bilo, konačni plasman je onakav kakav je i bio u prolasku kraj karirane zastave.

Stijan je sve vreme verovao da njegov i rezultat “kupre” #34 nije ugrožen potencijalnim sudijskim intervencijama: “Mislim da je moje drugo mesto sigurno i da ne mogu da se nađem ni u kakvoj nevolji.”

“Da, bilo je haotično, ali uvek je tako kada je staza vlažna a svi voze na slikovima. U prvim krugovima je bilo baš klizavo. Ja volim takve uslove. Startovao sam dvanaesti, a posle pola kruga sam bio osmi. Odatle pa do kraja forsirao sam kao životinja, tako i mora da se vozi kada je klizavo, imate slikove, a tu i tamo pomalo pada kiša. Za mene je sve to dobro funkcionisalo – s drugog mesta na drugo, baš sam srećan.”

To međutim nije funkcionisalo za mnoge Paulsenove konkurente, jer su brojni piloti grešili i nisu se snašli na pozornici kakvu je danas predstavljao Hungaroring.

Norvežanin nastavlja: “Kada sam izašao na startnu rešetku kazao sam svojim momcima iz ekipe da je najvažnije da ne grešim i da ostanem na stazi. U tome sam i uspeo i stalno sam i razmišljao – ostani na stazi, ne greši i osvojićeš mnogo pozicija. Tako se i desilo, upalilo je.”

Razgovarajući sa Žan-Karlom Verneom, koji je takođe napravio sjajan proboj u trci 1, čuli smo da su u komplikovanim uslovima važniji vozačka veština, iskustvo i hrabrost nego idealan setap. Zanimalo nas je Paulsenovo mišljenje o toj tezi.

“Tako je, naravno”, potvrđuje Norvežanin. “Zato i obožavam ovakve uslove, apsolutno su mi omiljeni. Bio sam razočaran drugom trkom na Pol Rikaru, jer su uslovi bili isti kao ovde, a na njih čekam od 2011. Tamo sam imao slikove na vlažnoj pisti i kada se u prvom krugu pojavio problem s motorom, to je bilo najveće razočaranje u mom sportskom životu.”

“Ja sam sa slikovima na vlažnom asfaltu uvek jedan od najbržih. Za te uslove vam ne treba savršen setap, potreban je odgovarajući pritisak u gumama, a dovoljno je da setap bude samo okej. Ali, najveću ulogu ima vožnja, treba pronaći suva mesta na pisti, korektno postaviti automobil i žestoko forsirati da se gume dovedu na radnu temperaturu.”

Pre današnjeg, Stijan je poslednji podijum osvojio još pre dve godine, kada se takmičio u Seat leon Evrokupu.

“Tako je i zato sam toliko srećan”, potvrđuje naš sagovornik, koga na Hungaroringu opslužuju samo četvorica mehaničara.

2 Comments

Comments are closed.