Penske omogućio Meklohlinu gostujući Indikar start na Indijanapolisu

Photo: Facebook

Dvostruki i aktuelni šampion Australijskih superautomobila, Skot Meklohlin, izvešće gostujući takmičarski nastup u Indikar seriji za volanom Penskeovog “dalara-ševrolet” bolida sa startnim brojem 2.

Meklohlin je u matičnom prvenstvu Penskeov trkač i posle 2019. odbranjene titule u Superautomobilima, kao i pobede na Bathurstu 1000, pozvan je da u prvoj polovini januara testira Penskeovu formulu na Sebringu.

Tom prilikom Novozelanđanin je prešao oko 140 krugova na kraćoj konfiguraciji piste i, kako se kasnije saznalo, postizao je vrlo konkurentna vremena, samo za sekundu sporija od konkurenata kojima su jednosedi primarno opredeljenje karijere.

Ta proba nije bila samo nagrada za Meklohlinova australijska postignuća, već i isprobavanje mogućnosti za eventualni Indikar start, što je odmah posle testa priznao i predsednik Penske tima Tim Sindrik.

A starta će zaista i biti, i to 9. maja, kada se održava Indikar trka pod zvaničnim nazivom GMR gran pri. Vozi se na kombinovanoj konfiguraciji Indijanapolis motor spidveja od 2,4 milje, blago modifikovanoj u odnosu na onu na kojoj se Formula 1 trkala od 2000. do 2007. godine.

Kombinovana verzija famozne staze koristi samo delove legendarnog ovala od 2,5 milje – primarno glavni, startno-ciljni pravac – a najveći deo kruga čini sekcija izgrađena u okviru perimetra spidveja.

Meklohlin je dugo isticao da je zainteresovan za trkanje u Sjedinjenim Državama i sve vreme se verovalo da on zapravo želi da se okuša u Naskaru, u kojem Penske takođe ima tim.

Međutim, ispostavilo se da Kivi nema ništa ni protiv formula nastupa, iako je pre ulaska u kokpit Penskeovog bolida poslednji put vozio jednosed još u doba kada se se takmičio u Formuli Ford.

Bivši legendarni Penskeov trkač Rik Mirs, trostruki Indikar šampion i četvorostruki osvajač trke Indi 500, ocenio je da bi ovo Skotovo gostovanje u SAD moglo da bude uspešno.

Kako bi Meklohlina što bolje spremila za start u Indijani, ekipa ga idućeg ponedeljka šalje na test na Stazi Amerika (COTA) u Hjustonu.

“Ovo je neverovatna prilika, trkaću se s nekim od najboljih svetskih vozača jednoseda, i to na jednoj od istorijom najbogatijih staza u celom automobilskom sportu”, izjavio je 26-godišnji Penskeov pulen.

“Uzbuđuje me i pokušaj da osvojim treći uzastopni šampionat Superautomobila, pokušaću da pomognem DJR timu Penske da i ove sezone bude na vrhu kolone. Međutim, takođe se radujem i ovom novom izazovu.”

Zapamćena je Meklohlinova rečenica da bi se trkao i u “građevinskim kolicima ako bi ona imala Penske nalepnicu”. Na Sebring testu “izmasakriralo” ga je dejstvo snažnih G sila na vratnu muskulaturu i tom faktoru će morati da se posveti na predstojećoj probi u Teksasu.

“Vozački je san da dobijete priliku da vozite Indikar za Tim Penske. S iskustvom stečenim na testu na Sebringu, sada znam malo više o tome šta da očekujem kada ponovo budem seo u automobil u Hjustonu. Želim da svaki put kada sam u njemu naučim što je više moguće, kako bih maksimalno iskoristio priliku da se trkam s ekipom na gran priju na Indijanapolisu.”

Slavni vlasnik trofejnog tima Rodžer Penske dodao je: “Skot je tokom poslednje tri godine doživeo ogromne uspehe u Superautomobilima sa DJR timom Penske i verujemo da će se njegov talenat i motivacija pokazati i za volanom Indikar formule. Biće nam zanimljivo kako će nastaviti da se razvija dok budemo radili na pripremama za njegovu prvu trku, Indijanapolis gran pri. Znamo da će se truditi da se pobiljša sa svakim izvezenim krugom i da će dobro reprezentovati Tim Penske kako se bude privikavao na Indikar seriju.”

Indikar trke na kombinovanoj Indijanapolis konfiguraciji voze se od 2014. i dosad ih je bilo šest. Penskeovi vozači osvojili su poslednjih pet uzastopno: Vil Pauer je trijumfovao 2015, 2017. i 2018, a Simon Paženo je slavio 2016. i 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =