Pežo sport napravio piramidalni sistem: Osvajači Pežo kupova idu u TCR Evropa ili u WTCR

Pežo sport potvrdio je posvećenost sistemu po kojem najbolji trkači iz njegovih monomarka serija mogu da dospeju na međunarodnu scenu, u šampionate poput TCR Evropa ili u Svetski kup turing automobila.

U pitanju je “piramidalni sistem”, ili “formula promovisanja” koja podrazumeva tri koraka, a počinje serijom 208 rejsing kup, namenjenom početnicima.

Osvajač tog kupa dobija automobil “308 rejsing kup” s kojim sledeće sezone učestvuje u istoimenoj monomarka seriji francuskog proizvođača.

Treći i poslednji korak podrazumeva prelazak na TCR scenu. Zato pobednik 308 rejsing kupa kao nagradu dobija “pežo 308 TCR”, koji mu otvara vrata međunarodne pozornice i prvenstava kakva su TCR Evropa ili čak FIA WTCR.

Ovaj princip s uspehom je već isproban u praksi: Žilijen Briše je osvojio 308 rejsing kup 2017, pa se prošle sezone trkao u Evropskom TCR šampionatu i trijumfovao na Spa-Frankoršampu.

U dolazećoj sezoni, u akciji u TCR Evropa biće Tedi Klere, koji je u karijeri osvojio dva Pežo monomarka takmičenja, 208 rejsing kup (2014) i 308 rejsing kup (2018). Razume se, i Klere će, kao i Briše, voziti “308 TCR”.

“U duhu je Pežo sporta, i u skladu s njegovom ulogom, da pomaže mladim talentovanim vozačima da se penju lestvicom automobilskog sporta”, objasnio je Loran Gijo, šef klijentskog takmičarskog odseka Pežo sporta.

“Ove godine naš 308 rejsing kup biće prateće takmičenje na dva vikenda TCR Evropa, na Spa i na Hokenhajmringu i on će svojim takmičarima ponuditi stvarnu perspektivu prelaska u TCR Evropa ili u FIA WTCR.”

“Klere je savršen primer kako funkcioniše sistem o kojem govorim, on je proizvod “lanca” Pežo sporta u TCR Evropa. Ali, on neće biti i jedni naš vozač u seriji koja se pokazala kao idealna pozornica za takmičare koji dolaze iz Pežo trkačkih kupova.”

Pežo spada u proizvođače koji su se prilično rano uključili u TCR koncept. Francuzi su najpre stvorili model “308 rejsing kup”, s namerom da ga unaprede u auto TCR specifikacije. “Pežo 308 TCR” predstavljen je krajem 2017, a u WTCR nastupima 2018. osvojio je dve trke, zahvaljujući Orelijenu Komtu, Matu Homoli i belgijskoj ekipi DG Sport.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =