Plejto: 100 BTCC pobeda? Izvodljivo je!

Od svog BTCC debija 1997. godine, Džejson Plejto je osvojio 96 trka u najvažnijem šampionatu na Ostrvu, a najnoviju prošlog takmičarskog vikenda na škotskom autodromu Nokhil.

Dvostruki BTCC prvak popeo se na najviši stepenik podijuma tek u 19. startu u 2017, toliko dugo na trijumf nije čekao nikad!

Sada već ozbiljan i stabilan uspon u formi njegovog “subarua levorg” znači da je rekorder po broju BTCC pobeda u prilici da u dogledno vreme stigne do okruglog stotog slavlja u seriji.

“Počeću da uživam u ovome. Mislim da bi broj od 100 pobeda mogao biti sasvim izvodljiv”, kazao je trkač iz Oksforda, mada se nije izjašnio misli li da taj cilj može da ispuni već 2017, u preostalih devet BTCC startova, ili planira da ga (što nam deluje manje verovatno) ispuni iduće sezone (što ne bi trebalo da bude poseban problem).

U još jednom osvrtu na vikend koji mu je pored ostalog doneo i jubilarnu 50. BTCC pol-poziciju Plejto je bio gotovo euforičan u pohvalama na račun tima i ostalih Subaru vozača, posebno na račun kolege Ešlija Satona, koji je ozbiljan pretendent na ovogodišnji naslov: “Imamo mnogo šta da proslavimo. Eš je na Nokhilu napravio ogroman iskorak u pohodu ka titulu, a Džejms Kol je imao najuspešniji vikend dosad i bio je sjajno trkački raspoložen.”

“S moje strane, ja osećam da mi je teret skinut s pleća, jer smo pronašli gremlina u automobilu. Ukratko: pol-pozicija, okupacija prvog reda u kvalifikacijama, dve dvostruke pobede u prvoj i drugoj trci, solidni poeni u trećoj. Bravo svima u timu!”

Saton je bio jedan od Plejtoovih konkurenata na Nokhilu, a patentirani BTCC mrgud objasnio je kako je u toj situaciji tretirao mlađeg kolegu.

“Postepeno se vraćam u igru. Rokingem može da dođe, treba osvojiti titulu. I, ako ja ne mogu da je osvojim – a ne mogu – onda je red na Satona. Mogao sam da budem robustniji kada sam se branio od njega, ali kakvog bi to smisla imalo?”

Valjda i u skladu s željom za magičnom stotom pobedom, Džejson je najavio i malu izmenu taktike. Prethodno obećavši praktično bezrezervnu pomoć, sada kaže da se Satonu neće sklanjati ako je u igri trkački trijumf, dok mu u slučaju nižih pozicija neće praviti smetnju.

“Eš ima dovoljno posla pred sobom. Ja mu neću prepuštati pobede, ali sve što nije pobeda – njegovo je. Tako se igra ova igra, a i ja bih zauzvrat očekivao isto.”

“Ja ću odigrati pošteno i za mene neće biti većeg zadovoljstva od onog ako bi Eš osvojio titulu. Ako u tome mogu da mu pomognem, to ću i učiniti. Definitivno ga imam na umu. Hajde da upregnemo sve snage i da to izvedemo zajedno, za sve u timu, naše partnere i sponzore!”, poručio je Plejto.