Plejto, osvajač 97 BTCC trka: Osećam da se vratila moja pobednička magija

Veteran Džejson Plejto trijumfovao je na poslednjoj, tridesetoj trci Britanskog turing šampionata 2019. na Brends Heču.


Automobilisti iz Oksforda bio je to 97. trijumf u karijeri u najvažnijoj seriji na Ostrvu.

On nije ispijao pobednički šampanjac od sredine 2017, a u Kentu je prvi put slavio u “voksol astri” ekipe PMR.

Džejson je na cilj tridesetog BTCC sprinta godine stigao skoro sekund ispred prvog pratioca i kazao da je ta pobeda oslobodila pritiska i njega i njegovu ekipu.

“Ta trka je bila naša. Seli smo i promislili i nastupili smo na mekanim slikovima. Izveli smo male promene za koje smo verovali da će upaliti i moj auto je bio sjajan”, ispričao je dvostruki BTCC šampion.

Plejto je ove sezone tri puta izlazio na podijum, pre slavlja na Brends Heču bio je treći na Kroftu i drugi na Silverstonu.

Bilo je jasno da je sve zrelo za prvi trijumf, mada je do njega mogao da dospe i na Snetertonu da ga tamo nije sapleo kontakt sa “subaruom” bivšeg timskog kolege Ešlija Satona.

Dva puta tokom godine Plejto je kažnjavan prolaskom kroz boks zbog nepravilne pozicije koju je njegov “voksol” zauzimao na startnoj rešetki posle formacijskog kruga, a uoči gašenja semafora.

“Ove godine smo imali tempo, a ja sam napravio par grešaka i pogrešno sam se parkirao”, našalio se Džejson. “Donekle nam je spao teret s leđa, ali je godina bila briljantna i zaista sam u njoj uživao.”

“Osećam da se moja magija vratila, ponovo sam konkurentan i ovo je lep način da se završi godina.”

Kao 52-godišnjak, Plejto je i najstariji osvajač trke u BTCC istoriji. On smatra da može da bude konkurentan i iduće godine, jer je s ekipom pronašao na čemu treba raditi kako bi “astra” bila poboljšana.

“Sad opet možemo da počnemo da razmišljamo o uzdizanju celog tima. Moramo da razvijemo sopstveni motor, moramo nešto više da investiramo. Sad počinje posao za iduću godinu. Želimo da se 2020. vratimo i da malo isprašimo konkurente.”

Kada se Džejson rastajao od svog prethodnog tima, ekipe BMR i Subarua, nijedna od strana to nije komentarisala. Englez sada tvrdi da se tamo osećao sputano, iako je zajedno sa svojim trkačkim inženjerom Karlom Foom inicirao ceo projekat i snosi lavovski deo zasluga za ulazak Subarua u BTCC.

Međutim, u trogodišnjem periodu tokom kojeg je vozio BMR “levorg”, Plejto je osvojio samo dve trke. S druge strane, njegov kolega Saton stigao je do BTCC trona 2017.

“Ljudi su pričali da sam prestar, ali ja sam znao da stvari stoje drugačije. Samo sam bio u pogrešnom timu”, komentarisao je BTCC doajen. “Tim je učinio da izgledam loše. Dajte mi konkurentan automobil i ja ću moći da se pokažem.”