Počela nagađanja: U WTCR 2019. dolaze Farfus, Katsburg i Đirolami, sve izvesniji Turkington, sve manje izvestan Priol

Sajam Nautike

Iako tekuća sezona Svetskog kupa turing automobila još nije gotova, već se uveliko spekuliše o broju automobila i imenima vozača za 2019.

Najveće promene očekuju se u Ivan Miler rejsingu, ekipi BRC i Minih motorsportu, iako još ništa nije zvanično potvrđeno.

Do sada su poznata imena nekoliko vozača. Ted Bjerk je imenovan za prvog pilota novog brenda “lynk&co” iza koga stoji Cijan rejsing, a proizvodi se u Džili grupi, vlasniku Volvoa. Prema jednoj verziji, najavljena su tri automobila, a vozači bi trebalo da budu Ivan Miler i njegov sestrić Jan Erlaher. Portal TouringCarTimes, koji je inače blizak sa švedskom ekipom, nagađa da bi Cijan mogao da se pojavi sa čak četiri automobila, a da bi sedište mogao da dobije i Niki Katsburg.

Audi sport je sa Frederikom Fervišom i Gordonom Šedenom potpisao dvogodišnji ugovor, pa je njihovo pojavljivanju na startu sezone izvesno. Žan-Karl Verne je, posle najboljeg plasmana “audija” u 2018, takođe očekivano ime i za narednu sezonu.

Folksvagen motorsport takođe ima dvogodišnji ugovor sa Robom Hafom, a Sebastijan Leb rejsing će nastaviti servisiranje “VW golfa” za WTCR. Prilično je izvesno i da će Mehdi Benani ostati u ekipi.

Gabrijele Tarkvini ima realne šanse da ove godine osvoji WTCR titulu. On će dogodine napuniti 57, ali bi svakako mogao da ostane sa BRC rejsingom i Norbertom Mihelisom kao timskim kolegom. I Italijani će se verovatno pojaviti sa četiri “hjundaija”, a najnovija spekulacija je da bi jedan od njih mogao da vozi Augusto Farfus, koji se poslednjih osam godina bavio DTM-om i GT automobilima kao fabrički vozač BMW-a.

U Hondinom programu podrške morao bi se pojaviti Tijago Monteiro, koji takođe ima dvogodišnji ugovor. Iako je Portugalac vozio samo jednu trku ove godine, njegovo zdravstveno stanje je dobro i očekuje se odobrenje lekara da se trka u 2019.

Esteban Gerijeri pokzao je dobar tempo cele godine, pa bi i njegov angažman morao da bude siguran, a kao treće ime pominje se Nestor Đirolami. Argentinac se pojavio na prethodnoj WTCR trci na Suzuki, očigledno tražeći potencijalni angažman za 2019.

Romeo Feraris pripremio je TCR “alfa romeo đulijetu” bez ikakvog angažovanja fabrike, ali se posle sjajnog nastupa Kevina Čekona na Suzuki očekuje da bi italijanski tim mogao da dobije neku ozbiljniju podršku za 2019. Ako se Mulzan rejsing pojavi 2019. u WTCR, Čekon bi morao da bude učesnik tog programa.

Pežo sport je minimalno uključen u WTCR, ali se dogodine povlači iz Svetskog relikros prvenstva, pa ti moglo da znači da će više uložiti u TCR automobil. Orelijen Komt bi u takvim slučaju mogao da računa na još konkurentniji “pežo 308”, sa kojim je i dosad postizao više nego solidne rezultate.

Dolazak britanskog šampiona Kolina Turkingtona sve je izvesniji, a on, prema napisima medija, razmatra više ponuda. Isti mediji više ne vide mogućnost da bi se na svetsku turing scenu mogao vratiti Endi Priol, ili je smatraju manje verovatnom.

Prema svemu što se čuje iz izvora bliskim WTCR ekipama, regularna startna lista za 2019. premašila bi ovogodišnje ograničenje i mogla bi da dostigne 30 automobila. Osim što bi se u njoj našlo mnoštvo šampiona, na startnoj rešetki bi bilo dve trećine profesionalnih trkača, što je svojevrstan presedan u šampionatu koji po definiciji i konceptu nema fabričke programe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + seven =