Počeo Melburn 400 vikend, Mekloflinu i “fordu” prve dve pol-pozicije

Vozač DJR Penske “ford mustanga” Skot Mekloflin osvojio je pol-pozicije za prve dve trke šampionata Superautomobila u Albert parku u Melburnu.

Aktuelni prvak serije je u prvoj 10-minutnoj kvalifikacionoj sesiji štopericu zaustavio na 1:53.828, što je najbrži krug u Albert parku otkako se tu trkaju superautomobili. Sa 3 desetinke zaostatka, drugo mesto je obezbedio njegov timski kolega i zemljak sa Novog Zelanda, Fabijan Kultard.

Drugi startni red za prvi sprint vikenda okupirali su Tikfordovi “mustanzi” koje voze Kameron Voters i Vil Dejvison.

Najbolje rangirani pilot “holdena” bio je petoplasirani Šejn van Gisbergen, šesto mesto pripalo je njegovom kolegi iz Red bul Holdena Džejmiju Vinkapu, sedmostrukom šampionu Superautomobila.

I u drugoj kvalifikacionoj turi vozačima je na raspolaganju bilo samo 10 minuta, što efektivno ostavlja mesta samo za jedan zaista brz krug, jer je premalo vremena za ispravljanje eventualnih grešaka.

Mekloflin je i u toj fazi bio najbrži. Mada nije ponovio vreme svoje prve pol-pozicije, njemu je 1:54.264 bilo dovoljno za idealno startno mesto i za trku 2. Samo stotinku sporiji bio je Tikfordov Čez Mostert, pa će prvi red i u drugom sprintu zauzeti dva “ford mustanga”.

U “družinu plavog ovala” umešao se Vinkap trećim vremenom sesije, dok su pozicije zaključno sa šestom opet pripale vozačima “forda”, Votersu, Kultardu i Dejvisonu. Van Gisbergen je bio tek jedanaesti.

Startne pozicije za treću i četvrtu trku vikenda biće određene subotnjim parom 10-minutnih kvalifikacija.

“Ovo je dobar početak, a vreme od 1:53.8 je neverovatno!”, komentarisao je Mekloflin, koji posle dvostruke pobede na otvaranju sezone u Adelejdu ima maksimalnih 300 bodova. “Sesije na Albert parku spadaju u najteže u godini jer imate samo jedan krug i nemate mnogo guma. Zato dve pol-pozicije predstavljaju veliko zadovoljstvo. Čeka nas naporan vikend sa četiri trke, a odlično je što je i Kultard ovde dobar i što startuje pored mene na prvoj sutrašnjoj trci.”

Melburn 400 je drugi takmičarski vikend Australijskog prvenstva superautomobila 2019. i održava se u sklopu pratećeg programa F1 Velike nagrade Australije.

Kao pratnja Formule 1, ova runda Superautomobila po imenu Melburn 400 ima specifičan format, traje četiri dana i uključuje četiri sprint trke. U četvrtak su voženi dva polučasovna treninga i dve desetominutne kvalifikacione sesije.

Za petak su predviđene još dve ture kvalifikacija od po 10 minuta i trka od 25 krugova (133 kilometra). U subotu se voze dve trke, od 13 krugova (69 km) i od 25 krugova (133 km). Nedelja je rezervisana za poslednju, četvrtu trku od 13 krugova (69 km) i sve to zajedno čini 400 takmičarskih kilometara i program druge od 15 rundi najvažnije serije u Australiji.

Superautomobili su prateća kategorija na Velikoj nagradi Australije skoro svake godine otkako je ova 1996. došla na Albert park. Međutim, njihove trke su sve do prošle sezone bile egzibicione, a boduju se tek od 2018.

Albert park GP staza dugačka je 5,303 kilometra, važi za brzu, ima krivine dugačkog radijusa u kojima je čuvanje guma kritičan parametar. Od velikog značaja je i startna pozicija, jer se u Melburnu teško pretiče.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 8 =