Pogled u blisku WTCR budućnost: Zašto se vozi u Španiji, a zašto u Koreji

Na kalendaru Svetskog kupa turing automobila 2020. naći će se dve staze na koju ovo takmičenje dosad nije odlazilo: španski Motorland Aragon i korejski Indže spidijum.

One će u programu šampionata zauzeti mesta na kojima su dosad bili Zandvort i Suzuka.

Prisustvo Motorland Aragona na WTCR kalendaru najavljeno je još u septembru mesecu. Pista je duga 5.345 metara i nalazi se u blizini grada Alkanjis, na severoistoku zemlje.

Motorland je prvi domaćin jedne španske runde Svetskog turing kupa, a šampionatu će poželeti dobrodošlicu od 3. do 5. jula. To će biti šesti takmičarski vikend sezone 2020, poslednji u Evropi pre tromesečne letnje pauze i kasnije azijske turneje.

Auto-trke u Aragonu zasnivale su se na uličnim takmičenjima i počele su da se održavaju od 1965, da bi ta praksa zbog bezbednosnih i organizacionih razloga bila prekinuta 2003. godine.

Zatim je došlo vreme za izgradnju pravog trkališta – Motorland je projektovao Herman Tilke, uz saradnju bivšeg španskog F1 pilota Pedra de la Rose, a staza je puštena u pogon septrembra 2009. Redovni je domaćin MotoGP trka za Veliku nagradu Aragona, koje u zemlji inficiranoj ljubavlju prema dvotočkašima redovno privlače preko 100.000 navijača.

Na Motorland Aragonu biće vožen i zvanični WTCR predsezonski test, od 24. do 26. marta. Prethodna dva takva testa bila su održana u Barseloni, zajedno sa zvaničnim Medija danom šampionata, pa nije nerealno očekivati da se ta praksa nastavi na promenjenoj lokaciji.

Zahvaljujući prisustvu ove piste u WTCR kalendaru, Mikel Askona će imati svoj domaći takmičarski vikend. Ocenjujući Motorland, Kuprin pulen je rekao: “Tamo može puno da se pretiče i mogu da se vode brojne bitke. Gledaocima će biti zabavno.”

Ako je odlazak WTCR u Španiju i znak poštovanja prema domaćem (Kupra) brendu, u još većoj meri ta logika važi za predstojeću posetu Južnoj Koreji. U pitanju je zemlja iz koje dolazi Hjundai, brend zaslužan za tri od četiri dosad dodeljene WTCR titule.

Još je značajniji sistemski, strateški razlog: Svetskom kupu turing automobila tržište Azije bilo je i ostalo izuzetno važno, a veze s ovim kontinentom dodatno će ojačati.

To je potvrdio Eurosportov Fransoa Ribeiro, promoter Svetskog turing kupa: “I za iduću godinu predvideli smo četiri runde u Aziji, time priznajemo veliki značaj regiona za WTCR. Iako kalendar za 2020. neće uključiti rundu na Suzuki, naše dugoročno partnerstvo s lokalnim promoterom u Japanu ostaje čvrsto i tamo ćemo u budućnosti dovesti drugu seriju.”

Korejska staza ugostiće osmu WTCR rundu 2020, predviđenu za termin od 16. do 18. oktobra. Krug na Indže spidijumu dugačak je 3,908 kilometara i ima 21 krivinu, a projektovao ga je Alan Vilson, isti arhitekta koji je stvorio i Ningbo.

Izgradnja trkališta trajala je tri godine i dovršena je 2013. Staza se odlikuje promenama u nagibu terena, ima i brze i spore krivine, kao i savremene prateće objekte i komplekse, među kojima i hotel.

Indže spidijum nalazi se 160 kilometara severoistočno od glavnog grada Seula i ispunjava FIA standarde drugog stepena. Na njemu je vožena runda TCR Koreja 2018, kada je jednu od trka osvojio Čarli Kang, kasniji prvak serije.

Mesto održavanja prve WTCR runde u Koreji opisao je Hjundaijev as Gabrjiele Tarkvini, prvi osvajač Svetskog kupa turing automobila: “Staza je vrlo lepa i prijatna, njene sekcije sa uzbrdicama i spustovima čine da pomalo deluje kao umanjena verzija italijanskog Muđela. Kada sam tamo vozio, bilo je komplikovano pronaći putanju, što je stvar učinilo dobrim izazovom. Pista će biti dobra za našu trkačku kategoriju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 16 =