Pokoren i Silverston: “Honda sivik tajp R” postavila rekord za serijski model s prednjim pogonom

Posle rekordnih krugova zableženih na autodromima Manji Kur i Spa Frankoršamp u sklopu Tajp R čelendža, japanski performantni hečbek je i na Silverston GP stazi postavio novo najbrže vreme u klasi produkcijskih vozila s pogonom napred.

Dosadašnji najbrži krug bio je vlasništvo prethodne generacije ovog modela i postavljen je 2016. godine. Novi rekord iznosi 2:31.32, a izvezao ga je trostruki BTCC šampion Met Nil, zvanični vozač Honde u ekipi Halfords Juasa rejsing.

Silverston GP staza dugačka je 5,89 kilometara, odlukuju je brzi bravci i krivine, kombinovani sa tehnički zahtevnijim sekcijama koje zahtevaju precizno pozicioniranje automobila. Za brzinu i ubrzanja “honde” staraju se optimizovani dvolitarski VTEC turbo benzinski motor, kao i aerodinamika.

Japanski proizvođač ponovo ističe da “sivik tajp R” ima najbolji odnos između uzgona i otpora vazduha u klasi, te da +R mod sistem vožnje podrazumeva adaptivne amortizere, koji doprinose stabilnoj i brzoj vožnji kroz brze krivine Silverstona.

Utvrdio sam da prava prednost “sivika tajp R” leži u brzim krivinama”, komentarisao je Nil posle postavljenog rekorda. “Uz stabilnost koju daju kombinacija aerodinamike i novog, unapređenog vešanja, u krivine kao što su Kops i Stouv na kraju Hangar pravca možete ući velikom brzinom i sa vrhunskim pouzdanjem.”

Ne postoji jedan element koji ovaj “tajp R” čini najboljim u klasi, u pitanju je čitav paket. To je iz temelja potpuno nova platforma u odnosu na prethodne generacije. Honda je ispitala i poboljšala svako područje, od stabilnosti u ponašanju dobijenoj zahvaljujući multilink vešanju, preko aerodinamike, i nižeg težišta. Auto je niži, širi, duži, bolja je isporuka snage i vozač preko volana dobija više informacija. U pitanju je korak napred u svim pravcima.

Tajp R čelendž biće nastavljen na još dve staze, a vozačka postava za nastavak izazova uključuje bivšeg F1 prvaka Džensona Batona, sada vozača Honde u Super GT šampionatu, i WTCC/WTCR pilota Tijaga Monteira.

Nova generacija “sivika tajp R” sada je vlasnik četiri rekorda u kategoriji produkcijskih automobila s prednjom vučom. Prvi je zabeležen još u razvojnoj fazi modela, na Nirburgringu Nordšlajfe (7:43.8), Esteban Gerijeri je na Manji Kuru postavio vreme od 2:1.51, a Bertran Baget je u istom automobilu na Spa Frankoršampu zaustavio štopericu na 2:53.72.