Poljak koji mrzi Poznanj: Žepecki s “golfom” u TCR Istočna Evropa

Foto: Facebook

Poljak Tomaš Žepecki biće još jedan debitant u dolazećem TCR šampionatu Istočne Evrope.

On će u 2021. voziti “folksvagen golf GTI TCR” s kojim je prošle sezone u istoj kategoriji nastupao njegov zemljak Lukaš Stolarčik.

“Rešili smo da ove godine promenimo pravac i trkaćemo se u ovoj seriji”, objasnio je 22-godišnji Žepecki.

“Tražili smo TCR auto koji bismo kupili, iznenada se pojavio Stolarčik i ponudio nam je svoj “golf GTI”. Sastali smo se s njim, porazgovarali i dogovorili posao.”

“Lukaš delulje kao fini tip i veoma dobro poznaje automobil, tako da smo od njega dobili i mnogo saveta. Nadamo se da će “golf” u našim rukama biti konkurentan.”

Žepecki je opisao TCR Istočna Evropa kao “vrlo konkurentnu i sjajnu seriju”, navodeći da ga njoj privlaće konkurentni suparnici, broj automobila koji se trka, kao i sama TCR tehnika.

“Već sam se trkao u seriji u kojoj se koristi inverzija startnog rasporeda i bilo je zanimljivo. To bi moglo da stvori malu gužvu, ali videćemo kako će ispasti.”

U ovoj fazi međusezone, on se priprema u kartingu i simulatoru, trenira i bavi se različitim sportovima. Kako je došlo i lepše vreme, jedva čeka da izvede i neke testove na stazi.

Poljak u biografiji ima sezone u Oktavija kupu i Reno klio kupu. Najsvežija iskustva ima s “renoom” i ne zna šta da očekuje u tranziciji na TCR model.

“TCR automobili su mnogo gabaritniji od “klija” i svakako će biti drugačije. Svestan sam da treba da upoznam “golf” i zato ne očekujem da će mi ovo biti najbolja trkačka sezona u životu. Samo želim da se zabavim i da budem zadovoljan svojim vožnjama, čak i ako ne stignem do vrhunskih pozicija.”

Žepecki je rođen u Poznanju, a kako ove godine karavan TCR Istočna Evropa odlazi i tamo, to znači da će imati priliku da se trka i na svojoj domaćoj stazi. Međutim, njemu to ne zvuči posebno ohrabrujuće.

“Živim samo četiri kilometra od staze, ali verovali ili ne, to je staza koju najviše mrzim. Ne znam zašto, ali se tamo jednostavno ne osećam samouvereno.”