Postaje jasnije: Šeden napušta BTCC i Hondu

Trostruki osvajač Britanskog prvenstva turing automobila rastao se od Tima Dajnemiks i ove godine neće nastupati u najvažnijem takmičenju na Ostrvu.

Ozvaničenje ovog poteza verovatno je uvod u prelazak 38-godišnjeg Škota u Svetski kup turing automobila, gde se očekuje da će se takmičiti u “audiju” W rejsing tima, zajedno sa Žan-Karlom Verneom.

‘Fleš’ Šeden proveo je jedanaest punih BTCC sezona u ekipi koja je zvanična postava Honde i u tom periodu osvojio je 48 trka u 347 startova, uključujući i tri titule 2012, 2015. i 2016. godine.

Četvrti na večnoj listi po broju pobeda, sve trijumfe izborio je za volanom jednog od modela japanskog proizvođača, “integre” (4) ili “sivika” (44).

Tim Dajnemiks – komercijalno ime Halfords Juasa rejsing – nastavlja da se priprema za dolazeću takmičarsku godinu i uskoro treba da objavi ko će u 2018. biti partner veterana Meta Nila.

“Ovo je za mene težak i dirljiv trenutak”, kazao je Šeden. “Neću se trkati za Hondu i Tim Dajnemiks. Oni su bili deo mog života u proteklih 11 godina i učinili su da se osećam kao deo porodice.”

“Stiv i Met nil pružili su mi šansu da im se pridružim 2006. i više se nismo osvrtali. Od trkača u “fijestama” postao sam trostruki BTCC šampion i nisam mogao ni da sanjam kolike ćemo uspehe postići zajedno. Zauvek ću im biti zahvalan.”

“Ti uspesi, kao i tri titule Meta Nila, priznanje su velikom trudu, rešenosti i strasti koji su ovoj ekipi urođeni. Zajedno smo prešli ogroman put, osvojili mnogo titula i ponosan sam na tako uspešno partnerstvo. Usput smo se i sjajno zabavili i rođene su uspomene koje će zauvek trajati. Ovo je možda kraj jednog poglavlja, ali neće biti i kraj prijateljstva koje smo izgradili.”

Priznanje Šedenovom doprinosu u BTCC uspesima Honde u protekloj deceniji odao je i Dejvid Hodžets, direktor Honde Velika Britanija. A u taj bilans spadaju ne samo tri vozačke titule, već i pet proizvođačkih i šest timskih.

Met Nil, takođe trostruki prvak serije, Šedenov dosadašnji kolega i vlasnik Tima Dajnemiks, rekao je: “Gordon je deo naše porodice i deo naše uspešne priče. Pred njim je nova i uzbudljiva prilika i nikada ga ne bismo sprečavali da je iskoristi. Želimo mu sve najbolje, on je fenomenalan takmičar i svakako je dovoljno talentovan! Jedno je sigurno – iako će se ove godine trkati drugde, uvek će ostati deo naše porodice i naše ekipe.”

2 Comments

  1. Da ne trošim reči o krizi ere S2000 i , pokazalo se, potpuno pogrešnog koncepta TC1, kao i tome da je posledica toga “slučajan” uspeh TCR koncepta. Recimo da će naredna sezona biti bez konkurencije najbolja u istoriji. Sa rešetkom:

    Tarkvini
    Miler ( čovek se vraća 100%, pa saki tim bi pevao da sedne u sedište )
    Shedden
    Huff
    Monteiro
    Mihelis
    Koronel
    Komini
    Verne
    Borković
    Oriola
    Nash
    Morbideli
    Benani
    Chilton ( navodno vozi samo BTCC ali ko mu još veruje kad ima kintu za sedište )
    ++++++ ko zna ko još od velikih imena + + Mađari, Belgijanci, Italijani…..

    Nemoš ući u 10, na trkama sam bog zna ko gde i kako će završavati, Eurosport prenosi, Makau poslednja trka sezone, totalni show time.

    Ne bi bilo loše da redakcija Serbiaringa uradi istraživanje zašto se od 26 sedišta zna samo za 2 Belgijanca ?! Kako je ovo moguće ? Da li je ovo paradoks ili zatišje pred buru ?

    P.S. – Borkoviću, budimo realni, samo sa M1RA bi bio srećan ove godine.

    • Duca ako je pametan da ove godine vozi Hyundai.Opasn auto su napravili sto su i pokazali u zadnje dve trke prosle godine.Sa maximalnim balastom su bili prvi.

Comments are closed.