Potvrđen sportski pravilnik Britanskog turing prvenstva 2016.

Sportska pravila Britanskog šampionata turing automobila 2016. potvrđena su na završnom godišnjem sastanku organizatora i timova – učesnika. TOCA, organizator ovog prestižnog takmičenja, najvažnijeg u auto-sportu na Ostrvu, voli da ističe stabilnost svoje regulative kao potvrdu ispravnosti koncepta za koji se opredelio. I ovom prilikom naglašeno je da pravila u najvećem delu ostaju ista, a da je učinjena samo jedna značajna izmena.

U sezoni 2015. desetorica vozača upisivala su se u pobednike, a odluka o tituli pala je na poslednjoj trci završnog vikenda, u uzbudljivom „daljinskom“ duelu Gordona Šedena i Džejsona Plejtoa. Sasvim razumljivo, godina je okarakterisana kao izuzetno uspešna, a kampanja koja je Šedena dovela do trona stekla je priznanja vozača, timova i navijača.

Shedden-14Jedina izmena u propisima za 2016. izvedena je u načinu na koji se formira startna rešetka za drugu vožnju takmičarskog vikenda. Tokom cele 2015, BTCC je probno primenjivao sistem po kojem je startni raspored trke 2 određivan na osnovu najbržih krugova izvezenih u trci 1, koja je zapravo služila i kao kvalifikaciona sesija.

Konsenzusom svih zainteresovanih strana, ustanovljeno je da su povećane hendikep težine (maksimalna je 2015. skočila sa 45 na 75kg) i obavezna upotreba mekših pneumatika u 9 trka godišnje postigli željeno dejstvo i obezbedili raznovrsnost rezultata. Zato će se BTCC vratiti na stari sistem, prema kome su startne pozicije u trci 2 odraz plasmana na cilju trke 1.

Ostale norme su neizmenjene. Startna rešetka u trci 1 popunjava se na osnovu rezultata kvalifikacija, dok se na treću trku vikenda primenjuje inverzija startnog rasporeda, zasnovana na rezultatu trke 2. „U bubnju“ se nalaze vozači koji u trci 2 završe na mestima između šestog i desetog, a koji od njih kreće s pol pozicije u trci 3 i od koga počinje inverzija, određuje žreb.

BTCC2-1Bodove u svakoj trci osvajaju prvih 15 takmičara, prema skali 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Po jedan bonus poen donose najbrže vreme u kvalifikacijama, najbrži krug u trci i krug proveden u vođstvu.

Nepromenjen je i sistem dodele kompenzacionih težina. Njih stiču prva desetorica, u generalnom, ili plasmanu u trci, po skali 75kg – 66 – 57 – 48 – 39 – 33 – 27 – 21 – 15 – 9kg. Na svakoj BTCC rundi balast za trku 1 određen je redosledom na tabeli prvenstva, a za ostale dve trke hendikep se preraspodeljuje prema rezultatu postignutom u trci 1, odnosno trci 2.

Vozačima su na raspolaganju standardne i meke slik gume (kao i pneumatici za kišu). Od takmičara se zahteva da tri puta godišnje upotrebe meke gume u prvoj, tri puta u drugoj i tri puta u trećoj trci vikenda – izbor kada će na čemu voziti ostavljen je njima i njihovim timovima. Jedino se na Trakstonu pravi izuzetak od pravila o obaveznoj upotrebi mekih pneumatika, pošto je staza isuviše abrazivna.

2015-Drivers-03Osnov za učešće ekipa u BTCC seriji jeste TOCA licenca (TBL), a organizator brižljivo pazi kome je dodeljuje. Timovi koji neozbiljno pristupaju takmičenju rizikuju da licencu izgube u toku godine, što se 2015. dešavalo. Posebno su ugrožene slabo finansirane operacije, ili one koje kardinalno zgreše i neopravdano izostanu s neke od rundi prvenstva. Takav pristup obezbeđuje stabilnost i dužinu startnih lista, kao i kredibilitet šampionata.

TOCA je obavestila potencijalno zainteresovane timove da bi mogla da izda i nove licence, ako za njih dobije dovoljno ozbiljne prijave, koje moraju sadržati detaljne informacije o automobilu, vozaču i finansiranju kampanje. Ukoliko neka od novih prijava rezultira izdavanjem licence, a bilo koji od pomenutih kriterijuma doživi promene pre starta sezone, organizator zadržava pravo da odmah povuče licencu i dodeli je drugom kandidatu. Timovi mogu aplicirati za TBL do kraja ovog meseca.

Činjenica da su sportska BTCC pravila za 2016. doživela tako malo izmena potvrda je ispravnosti sistema koji je već na snazi. Što se tiče TOCA licenci, još nisam siguran koliko će tačno dodatnih biti dostupno do idućeg meseca, ali znam da će ih biti jako, jako malo i da su izuzetno tražene“, kazao je Alan Gau, direktor šampionata i predsednik FIA turing komisije.