Povratak korenima: DTM posle 17 godina ponovo na Zolderu

Predstojećeg vikenda, DTM vozi svoju drugu ovosezonsku rundu, i to na mestu gde je serija davne 1984. započela život pod imenom Nemački šampionat produkcijskih automobila (DPM).

U pitanju je belgijski Zolder, na kom je 11. marta 1984. vožena trka koja se danas smatra prvom u DTM istoriji (start na fotografiji). Osvojio ju je Harald Gros u “BMW-u 635 CSi”.

U toj epohi, voženi su automobili Grupe A, čije su mogućnosti ujednačavane vrlo mudrim i kompleksnim sistemom koji je uključivao minimalne težine, dimenzije pneumatika i zapreminu rezervoara.

Zolder je na DTM kalendaru bio stalno zastupljen u osamdesetim i devedesetim, a serija je svoju poslednju trku na njemu vozila 5. maja 2002. Tada je slavio Loran Ajelo u Abt “audiju TT-R”, u kojem je iste godine osvojio i DTM titulu.

I da ove sezone nije otvorio spektakularnu dvolitarsku turbo epohu, jasno je da bi za savremeni DTM posle pauze od 17 godina odlazak u Belgiju svakako značio potpuni iskorak u nepoznato.

Zolder je zvanično otvoren 1963. i otad je doživeo pet izmena konfiguracije, poslednju 2002. Krug je dugačak 4.011 metara, čine ga brzi pravci, koji vode do uzanih krivina i nekoliko šikana, pa se ne može okarakterisati kao staza tečnog toka. Na šest mesta koči se sa brzina većih od 200 km/h, što u prvi plan ističe performanse kočnica. Asfalt je veoma gladak i prianjanje je slabo, a pneumatici nisu pod posebnim opterećenjem.

“Na Zolderu sam bio jednom ili dva puta”, ispričao je Audijev pilot Rene Rast, koji je spektakularno osvojio trku 2 na Hokenhajmringu. “Staze se, naravno, sećam, ali ću se poput svih ostalih za vikend pripremati tako što ću gledati onbord video snimke, biću u simulatoru i, najzad, prošetaću se pistom. Moj pristup se neće promeniti – uvek pokušavamo da iz trkačkih vikenda izvučemo najviše što se može. Još moramo mnogo da naučimo mnogo o našem automobilu da bismo iz njega izvukli maksimum, ali to važi i za ostale proizvođače.”

S druge strane, BMW-ov Timo Glok uopšte ne poznaje belgijsku pistu iz prve ruke: “Ja se nikad nisam trkao na Zolderu, čak ni u juniorskim klasama i baš me zanima da vidim kakav je osećaj kad se tamo vozi u DTM automobilu. Na osnovu onbord snimaka koje sam video, tamo sve deluje prilično uzano, “kreni/stani” i sa nevelikim zonama za izletanje. Drago mi je što ću upoznati novu stazu, a prilikom šetnje pistom u četvrtak sigurno ćemo morati da radimo detaljnije nego na mestu kakvo je Hokenhajm, koje svi poznajemo kao svoj džep.”

Pilot “aston martina” Džejk Denis jeste DTM debitant, ali u odnosu na svoje nove suparnike ima prednost jer ima takmičarsko iskustvo na Zolderu: “Na Zolderu sam vozio u Blanpan GT seriji 2017, tako da stazu poznajem dobro. Tamo će kvalifikacije biti izuzetno važne. Staza je prilično uzana, pomalo spada u “staru školu”. Nama, DTM vozačima, biće izazov da vozimo tamo, i zbog velike smage motora i redukovanog aerodinamičkog potiska. Otvaranje sezone na Hokenhajmringu bilo je pozitivno za Aston Martin i performanse su nam bile dobre. Nadam se da ćemo za nekoliko trka uspeti da pariramo performansama “audija” ili “BMW-a”. Mislim da je to realan cilj.”

Prvi DTM pobednik na Zolderu, danas 75-godišnji Harald Gros trkaće se tokom ovog vikenda u pratećoj Turing klasik seriji, u kojoj su zastupljeni automobili iz osamdesetih i devedesetih, a voziće model “BMW M3 (E30)” iz 1987.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − fourteen =