“Pravi” Stig na Silverston klasiku

Davne 1964, jedan 18-godišnji Šveđanin mopedom je otišao na lokalno trkalište Karlskoga da bi gledao šestu rundu Evropskog turing šampionata.

Tog 9. avgusta, tinejdžera iz mesta Erebro fascinirao je model “ford galaksi” s V8 motorom od 7 litara zapremine, za čijim je volanom sedeo Alan Man (na fotografiji sa startnim brojem 80).

Man je prijavio američku monster krstaricu da bi osigurao dovoljan broj učesnika i raspodelu pune kvote bodova u trci u kojoj su startovala i njegova glavna dva automobila, “lotus kortine” s fabričkom podrškom Forda.

Cilj je ispunjen: dve “kortine”, pretendenti na ETCC titulu, završile su na prvom i drugom mestu, a koliko god delovao glomazno i nespretno na malom i vijugavom autodromu, “galaksi” je rangiran kao treći.

Inspirisan američkim “fordom”, švedski dečak s početka ove priče poneo je toliko jake utiske s Karlskoge da su oni dodatno podstakli njegovu ambiciju da se bavi automobilskim sportom.

Ime tog dečaka danas je dobro poznato: u pitanju je Stig Blomkvist, čuveni relista i WRC prvak sveta iz 1984. Titulu je osvojio kao pilot Audija, a 1986. postao je fabrički vozač Forda, marke čija ga je limuzina dvadesetak godina ranije toliko opčinila.

Prva asocijacija na ime Stig danas je tajanstveni lik iz BBC magazina Top gir, ali kostimirani heroj definitivno nije nazvan po švedskom reli asu.

Isti onaj “ford galaksi” Alan Man rejsinga koji je, prema legendi, možda i opredelio Blomkvistovu profesionalnu sudbinu, danas je vlasništvo Bila Šeperda, biznismena i trkača džentlmena i “originalni” Stig će ga voziti na ovogodišnjem festivalu Silverston klasik.

“To je baš dobra priča, zar ne?” kazao je Blomkvist. “Kada sam pre toliko godina video taj veliki auto, zaista je ostavio ogroman utisak na mene. Izgledao mi je četiri puta veći od konkurenata na startnoj rešetki, “kortina” i dvotaktnih “sabova”. Nisam mogao ni da sanjam da ću jednog dana voziti baš taj isti automobil koji me je toliko uzbudio na Karlskogi. To će biti trenutak od velikog značaja za mene i očekujem da ću se na Silverstonu sjajno zabaviti.”

Vlasnik tog “posebnog” “galaksija” ispričao je kako se uopšte otkrilo da njegov automobil ima takvo značenje za Blomkvista: “Stig i ja smo se nekoliko puta sretali na mestima kao što je Gudvud, ali do ove godine apsolutno nisam imao pojma da je baš moj “galaksi” na njega toliko uticao u mladosti. Proletos me je pozvao u Švedsku na vožnje po ledu i jedne noći mi je ispričao priču o “galaksiju” u koji se zaljubio kao tinejdžer i kako ga prizor tog automobila nije samo nadahnuo da pravi karijeru u auto-sportu, već je postao i večiti zaljubljenik u Ford.”

“Gotovo je neverovatno, ali ja sam duže od 20 godina vlasnik baš tog “galaksija”, pa mi je izgledalo jedino ispravno da ga pozovem na Silverston klasik, gde ćemo se nas dvojica trkati zajedno. Siguran sam da će biti brz, osim ukoliko poželi da se prepusti svom pravom karakteru i siđe sa staze da bi vozio relikros.”

U programu ovogodišnjeg Silverston klasika, planetarno najvećeg festivala istorijskih trkačkih automobila, “ford galaksi” će naći svoje mesto u Transatlantik trofej trci, gde će se, kao pre nekoliko decenija, suprotstaviti “kortinama”, “minijima” i “alfama”.

On neće biti jedini predstavnik kulture automobila velikih dimenzija i radne zapremine, pridružiće mu se još Fordovih aduta, modela “falkon” i “mustang”, a kompletna startna rešetka za ovu trku u kojoj startuju turing automobili iz perioda pre 1966. godine broji čak 58 vozila.

Šeperd veruje da će u tandemu s Blomkstom dovesti “ford galaksi” do pobede: “Samo ako ostanemo na asfaltu, trebalo bi da budemo prilično konkurentni. Silverston Gran pri staza je prilično brza, a to uvek odgovara “galaksiju” i njegovom velikom V8 motoru od sedam litara. Već sam nastup će biti istorijski trenutak, zar ne bi bilo sjajno da ga krunišemo fantastičnim trijumfom? Svakako ciljamo bajkovit rezultat!”

Na Silverston klasiku 2019. biće voženo preko 20 retro trka. Manifestacija se održava od 26. do 28. jula, a samo dan po zatvaranju festivala, Stig Blomkvist će proslaviti 73. rođendan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − 6 =