Prednost domaćeg terena: Kusiri najbrži na prvom treningu u Buriramu

Lokalni vozač Kantadi Kusiri izvezao je najbrži krug na treningu kojim je otvoren TCR takmičarski vikend na autodromu Čang u Buriramu.

 

Tajlanđanin je gostujući vozač Vestkoustovog “folksvagena”, a vreme kojim je odneo prevagu na prvoj sesiji na svom domaćem terenu iznosilo je 1:44.242.

 

Do drugog mesta dovezao se Pepe Oriola u Kraft-Bambuovom “seatu”. Vlasnik dve pobede na Buriramu, u 2015. i 2016. godini, Španac je kasnio malo više od desetinke za Kusirijem, a poziciju tri, sa dalje tri stotinke zaostatka zauzeo je njegov timski kolega Džejms Neš.

 

Visok plasman za početak vikenda obezbedili su Dušan Borković i “alfa”: srpski vozač vlasnik je četvrtog vremena sesije (1:44.427). U ovoj, početnoj fazi osme runde TCR Internacionalne serije, “đulijeta” je delovala vrlo ubedljivo u prvom sektoru staze.

 

Lider šampionata Žan-Karl Verne postigao je peti rezultat u Leopardovom “golfu” (+0.197), a WTCC superstar Norbert Mihelis rangiran je kao šesti na prvom povratničkom TCR nastupu u M1RA “hondi” (+0.243).

 

Mesto 7 pripalo je drugoj Ferarisovoj “alfi” i Davitu Kadžaji (+0.324), sledili su Mato Homola u “opelu” (+0.510), Atila Taši u “siviku” (+0.537) i dvostruki slavljenik sa Ošerslebena Đani Morbideli (+0.594), koji je zaključio spisak prvih deset.

 

Svoju prvu vožnju u “hondi” Đakomo Altoe je završio kao jedanaesti, ispred “seata” Danijela Lojda i “folksvagena” Roberta Hafa.

 

Mučno otvaranje vikenda imali su puleni Komtuju rejsinga: aktuelni šampion Stefano Komini nije dospeo dalje od 14. mesta u “audiju” sa startnim brojem 1, a Frederik Ferviš klasifikovan je kao sedamnaesti.

 

Među 24 vozača jedino lokalni pilot Munkong Satijentirakul u DG sport “opelu” nije zabeležio vreme, a uzrok je rani tehnički problem na automobilu.

 

Prva sesija podrazumeva i prljavu pistu i, u većini slučajeva, vožnju na polovnim gumama. Ipak, vremenske razlike između vozača u gornjem domu poretka bile su minimalne. Prva desetorica stala su u svega šest desetinki sekunde.

 

Drugi polučasovni trening vozi se u 7:30 po centralnoevropskom vremenu.